Boeddhistische Monniken
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse toerist vast in Myanmar na ruzie met boeddhisten

Een Nederlandse toerist zit sinds vrijdag vast in Myanmar wegens heiligschennis. De man van 30 stoorde zich aan het geluid van een heilig ritueel dat vlak buiten zijn hotel in Mandalay plaatsvond.

Hierop zou de man naar buiten zijn gestormd en met zijn schoenen aan de heilige plek hebben betreden. Vervolgens zou hij de stekker uit een versterker hebben getrokken die werd gebruikt door monniken om te preken.

Volgens de Myanmar Times werd de lokale bevolking woest. Een woedende menigte omsingelde het hotel waar de Nederlander verbleef en er moesten soldaten komen om hem te beschermen.

Op Facebook zijn foto's verschenen van de aanhouding

Correspondent Michel Maas heeft het geluid ook wel eens gehoord. "Het is een soort monotoon gemompel en kan urenlang doorgaan, maar je maakt zelf de keuze om je eraan te storen."

De man zou vandaag voorkomen voor 'belediging van de godsdienst', maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt signalen te hebben ontvangen dat dit met een week is uitgesteld.

Om deze stekker zou het gaan

Het zou Maas verbazen als het uitloopt op een gevangenisstraf. "Geloof en politiek gaan hier hand in hand en dan kunnen emoties nogal oplopen, maar ik verwacht niet dat hij de cel in moet."

Toch is het lastig inschatten wat de Nederlander dan wel te wachten staan. "Hij is ook aangeklaagd door de immigratiedienst. Dat zou erop kunnen wijzen dat ze hem alleen het land uit zetten, maar niets is zeker. Zo vaak gebeurt dit niet, dus hier wordt een precedent geschapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl