Landen ruziën over hoe de olifant gered kan worden

Afrikaanse landen proberen de komende dagen op een conferentie in Johannesburg afspraken te maken over het beschermen van de olifant. Uit cijfers die gisteren werden gepresenteerd, blijkt dat het aantal olifanten de afgelopen tien jaar sterk is gedaald. Stroperij is de belangrijkste oorzaak.

In tien jaar tijd is het aantal olifanten naar schatting met 111.000 gedaald. Er lopen nu nog zo'n 400.000 van deze bedreigde dieren rond in Afrika. Het is de sterkste afname in 25 jaar. Elk jaar doden stropers 30- tot 40.000 olifanten voor hun ivoren slagtanden.

Olifantenreservaten

De landen die meedoen aan de conferentie in Zuid-Afrika kunnen het nog niet eens worden over hoe het dier beschermd moeten worden. Namibië en Zimbabwe bijvoorbeeld willen hun voorraad in beslag genomen ivoor verkopen. De opbrengst kan dan worden gebruikt voor bijvoorbeeld olifantenreservaten. Andere landen willen juist absoluut niet dat er ivoor op de markt komt.

Stroperij is niet de enige bedreiging voor de olifant, zeggen onderzoekers. Ook grote infrastructurele projecten zijn dat. Vooral in Oost- en Midden-Afrika worden grote wegen aangelegd dwars door het leefgebied van olifanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl