Deelnemers aan de parade voor de Amsterdam Arena
NOS NieuwsAangepast

Duizenden mensen bij manifestatie tegen polarisatie in Amsterdam

In Amsterdam hebben vandaag een paar duizend mensen meegedaan aan een manifestatie van de nieuwe beweging Ieder1. Ze liepen mee in een 8 kilometer lange wandeling van de Amsterdam Arena naar het Museumplein.

Daar begonnen rond 16.30 uur optredens van sprekers en artiesten, onder wie Kim Spierenburg, Eric Corton, Angela Groothuizen, Sef en initiatiefnemer Nasrdin Dchar. Afgelopen week deed hij een emotionele oproep om aandacht te geven aan het initiatief. Rond 18.00 uur was de manifestatie afgelopen.

Eigenlijk knokken wij voor eenheid voor mensen in de toekomst.

Wandelaar

Mensen droegen borden met teksten als "Wij zijn radicaal positief" en "Wij zijn één". Ook hielden deelnemers gele ballonnen vast. Ieder1 wil een stem geven aan mensen die zich zorgen maken over de toenemende polarisatie in de samenleving en die geloven dat de aanwezigheid van verschillende culturen een bron van kracht kan zijn.

"We zijn hier om een positief geluid te laten horen van de zwijgende meerderheid", vertelde een van de aanwezigen. "We doen mee voor de eenheid. Gelijkheid: daar gaat het om", zei een ander.

Een andere deelnemer vindt dat de eenheid soms ver te zoeken is in Nederland. "Gelukkig heb ik in mijn leven niet met discriminatie te maken gehad, maar de laatste jaren wordt het steeds meer een wij-zij-verhaal", zei zij.

Een ander zei: "er komt een periode dat er eenheid in Nederland is. Die periode ga ik niet meer meemaken, maar ik weet zeker dat die er wel komt. Daar moeten wij voor knokken. Eigenlijk knokken wij voor eenheid voor mensen in de toekomst."

  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Tanja Braun / NOS
    De parade begint bij de Amsterdam Arena
  • Tanja Braun / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS
  • Tanja Braun / NOS
  • Matthijs Holtrop / NOS

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam regelde gratis bussen vanuit zijn stad zodat ook Rotterdammers kunnen meelopen. Ook de burgemeesters van Amsterdam en Den Haag steunen het initiatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl