Kinderen uit IJsland
NOS Nieuws

Laatste oordeel Mannanafnanefnd: ja tegen Eyjar en Hofdis

Ouders in IJsland mogen hun zoon voortaan Eyjar noemen of hun dochter Hofdís. Het IJslandse Voornamencomité, de Mannanafnanefnd, keurde deze namen en vier andere deze week goed. Mogelijk was het een van de laatste keren dat een oordeel nodig was.

Om de inheemse cultuur te beschermen mogen IJslanders sinds 1991 alleen babynamen uit een officiële lijst kiezen met zo'n 1850 jongensnamen en 2000 voor meisjes. Wie zijn kind Anders wil noemen heeft geen probleem, maar als de baby anders gaat heten, moet er toestemming komen van het comité. En dat zegt regelmatig nee.

Þ en ð

Þrúðmar kwam met zijn mooie letters thorn en eth door de ballotage, maar Cleopatra gaf problemen. De c komt namelijk helemaal niet voor in het IJslandse alfabet en ook de combinatie e en o is ongekend. "Afgewezen", oordeelde de Mannanafnanefnd in juni.

Ook Pedro, Lady, Phillip, Xavier en Sydney werden niet goedgekeurd; Bláklukka, Mark, Pedró en Elvis werden recentelijk wel geaccepteerd.

Al jaren is er in IJsland kritiek op de lijst van mensen die vinden dat dergelijke regels niet meer van deze tijd zijn. In juni presenteerde de regering een wet die ouders meer vrijheid moet geven. Het parlement moet daar nog over stemmen, maar mogelijk zijn de dagen van de Mannanafnanefnd dus geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl