Tom Dumoulin
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin keihard over 'stinkende' zaak-Wiggins en 'boevenbende' UCI

Tom Dumoulin heeft zich hard uitgelaten over twee precaire zaken in het wielrennen. In een uitgebreid interview met De Limburger neemt de renner van Giant-Alpecin geen blad voor de mond.

Allereerst vraagt Dumoulin zich hardop af of de WK wielrennen wel in Qatar moeten worden gehouden. "Kijk, er gaan heel veel Indiërs naar Qatar om te werken en die hebben het er heel beroerd. Slavernij zou ik het niet willen noemen, maar dat land staat gewoon ver af van onze normen en waarden. Of het daarmee slechter is? Je vindt jouw eigen cultuur al gauw beter. Er zal ook nog eens weinig publiek zijn en het zal totaal sfeerloos worden. Al met al was het beter geweest om de WK in een ander, meer wielerminnend land te houden.”

'Grote boevenbende'

Daarnaast vindt Dumoulin het raar dat de UCI miljoenen verdient door Qatar de WK te gunnen terwijl de ploegen zelf alles moeten betalen om in actie te komen op de ploegentijdrit. "Dat is krom. En dat ligt aan de UCI, niet aan Qatar. Ik vind de UCI misschien nog wel een grotere boevenbende dan dat hele Qatar bij elkaar.”

Dumoulin: soms is het goed om te zeggen wat je ervan vindt

'Zaak-Wiggins stinkt'

Ook Bradley Wiggins wordt niet gespaard. Afgelopen weken onthulden hackers welke sporters toestemming hadden om bepaalde medicijnen toch te mogen gebruiken. Het wereldantidopingbureau, het WADA, geeft de atleet toestemming om een middel dat eigenlijk niet toegestaan is, toch te mogen gebruiken.

Toch zet Dumoulin grote vraagtekens bij het anti-astmamiddel dat Wiggins mocht gebruiken ten tijde van diens Tourzege. In 2011 en 2012 kreeg Wiggins dat via een injectie toegediend. "Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam. En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet", aldus Dumoulin.

"Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang... Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt."

Wiggins wint de Tour de France

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl