NOS NieuwsAangepast

Een nieuw stukje Nederland: de Marker Wadden zijn open

Nederland weer een stukje groter

Van een saaie bak water, naar een interessant natuurgebied. Dat is het doel van de Marker Wadden die worden aangelegd in het Markermeer. De opgespoten eilanden zijn vanmiddag 'geopend' door staatssecretaris Van Dam, die het eerste eiland bezocht. Van Dam maakte vanmiddag bekend dat het Rijk 4 miljoen euro extra uittrekt voor de verdere aanleg van de Marker Wadden. Eerder investeerde het Rijk al 15 miljoen.

De staatssecretaris is vanaf de Bataviahaven in Lelystad aan boord van de driemaster Abel Tasman naar de Marker Wadden gevaren. Een vloot van grote en kleine schepen met belangstellenden volgde de Abel Tasman.

Dit eerste eiland is 250 hectare groot. De komende jaren moet in het Markermeer een archipel van vijf eilanden ontstaan, die de natuur in het meer aantrekkelijker maken. Natuurmonumenten legt samen met Rijkswaterstaat en Boskalis de eilanden aan. In 2020 moeten alle eilanden er liggen.

In het huidige Markermeer zijn nauwelijks oevers in de vorm van rietvelden, zandbanken en ondieptes, waardoor veel dieren en planten een belangrijke bron van voedsel missen. Het slib en het gebrek aan natuurlijke oevers is funest voor vogels en vissen. De afgelopen twintig jaar is de vogel- en visstand van het Markermeer daardoor sterk achteruitgegaan. Met de aanleg van deze eilanden moet daar verandering in komen.

Marker Wadden werden afgelopen maanden opgespoten
Locatie Marker Wadden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl