Het schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema hangt nu in het Fries Museum
NOS NieuwsAangepast

Topstuk Brits-Nederlandse schilder duikt op bij tv-show BBC

Een verloren gewaand schilderij van de Nederlands-Britse schilder Lawrence Alma-Tadema is opgedoken in het BBC-televisieprogramma Antiques Roadshow.

Alma-Tadema was in de 19e eeuw een van de succesvolste schilders ter wereld. Hij werd geboren in het Friese dorp Dronryp, vertrok later naar Londen en liet zich tot Engelsman naturaliseren. Alma-Tadema, die stierf in 1912, ligt begraven in St. Paul's Cathedral in Londen.

Topstuk Brits-Nederlandse schilder duikt op bij tv-show BBC

Verbijstering

Het Fries Museum is dolblij dat het doek gevonden is, want na restauratie kon het museum het toevoegen aan de tentoonstelling over Alma-Tadema die op 1 oktober open gaat. "Het is fantastisch nieuws. We zijn er echt ongelooflijk blij mee", zegt Frank van der Velden van het Fries Museum.

Op het doek is de etser Leopold Löwenstam te zien, de man die heeft geholpen met het beroemd maken van de schilder, zegt Van der Velden. "Tadema verkocht zijn schilderijen. Die gingen dan naar de eigenaren, zoals William Vanderbilt, een van de rijkste mannen op aarde. Die had het doek dan in zijn collectie en dan zag niemand het meer. Dus liet hij prenten maken van zijn werk, zodat hij bekender zou worden."

Alma-Tadema schonk het doek aan de vrouw van Löwenstam. Zij was de nanny van de dochters van de schilder. In 1913 was het schilderij voor het laatst in het openbaar gezien. Een achterkleinzoon van de etser nam het mee naar de Antiques Roadshow, waar de vondst verbijstering veroorzaakte.

Wat de waarde van het doek is, durft Van der Velden niet te zeggen. "Wat we wel weten is dat Tadema de duurste schilder in Engeland was in de 19e eeuw. Hij is Nederlander maar werd beroemd in Engeland. Ze zien hem dus ook echt als Engelse schilder. We zullen het zien."

De aflevering van Antiques Roadshow wordt morgenavond uitgezonden op BBC One. Dan wordt de waarde van het doek onthuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl