Ook de medische gegevens van olympisch kampioen Fabian Cancellara liggen op straat
NOS SportAangepast

Ook medische gegevens Cancellara op straat

Fabian Cancellara is de bekendste naam uit een nieuw rijtje van 41 topsporters van wie medische gegevens op straat zijn komen te liggen. Een hackersgroep die zich Fancy Bears noemt heeft de afgelopen weken al vaker van zich doen spreken door gegevens van het wereldantidopingagentschap WADA te verspreiden via internet.

Cancellara won goud tijdens de Spelen in Rio de Janeiro op de tijdrit. Uit de gelekte gegevens kan niet worden afgeleid dat de Zwitser iets verkeerd heeft gedaan. Wel dat hij een zogeheten medisch attest had om in 2011 en 2013 middelen te gebruiken die op de dopinglijst staan.

Bijensteken

In een reactie schrijft Trek-Segafredo, de ploeg van Cancellara, dat het zowel in 2011 als in 2013 ging om de behandeling van bijensteken. Die behandeling vond plaats in speciale medische centra en werd niet gedaan door de teamarts. De ploeg betreurt het dat de gegevens naar buiten zijn gekomen en dat de context ontbreekt. Trek-Segafredo benadrukt dat alle procedures destijds strikt zijn nageleefd.

Andere opvallende namen

Andere opvallende namen die nu naar buiten zijn gekomen, zijn Cameron van den Burg, de Zuid-Afrikaanse zwemmer die in 2012 olympisch goud won op de 100 meter schoolslag, Patrick Reed, de golfer die komende week voor Amerika uitkomt bij de Ryder Cup, en Galen Rupp, de Amerikaanse langeafstandspecialist die actief was op de laatste drie Olympische Spelen.

Fancy Bears heeft nu in totaal al van 107 sporters de medische gegevens openbaar gemaakt. Aangenomen wordt dat achter Fancy Bears een Oost-Europese groep hackers schuilgaat.

Fabian Cancellara twitterde deze foto's ten tijde van de bijensteken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl