ANP

Conducteurs die zijn aangesloten bij FNV Spoor gaan maandag actievoeren door niet te controleren op vervoersbewijzen. De FNV roept conducteurs van andere bonden op om zich bij de actie aan te sluiten. De grootste bond, de VVMC, heeft al aangekondigd dat niet te zullen doen.

FNV verzet zich tegen de maatregel van de NS om één van de twee conducteurs van een aantal dubbeldekkers te halen. De FNV vreest voor de veiligheid van het personeel.

Het gaat om de DDZ-6-dubbeldekstrein, waarvan er twintig rondrijden in Nederland.  Op die treinen rijden twee conducteurs mee, maar de NS wil net zoals bij andere korte dubbeldekkers naar één controleur. Zo kan in geval van storingen de trein gemakkelijker worden ingezet op andere plaatsen en hoeven reizigers en machinisten niet op een tweede conducteur te wachten.

Ultimatum

Volgens de NS is er geen sprake van een bezuiniging. De spoorwegen hebben in totaal juist meer conducteurs nodig, zegt een woordvoerder.

De FNV had de NS een ultimatum gesteld tot vandaag 16.00 uur. Als het aan de vakbond ligt, worden er maandag van 04.00 tot 15.00 uur op verschillende trajecten geen controles uitgevoerd. Van reizigers zal een steunbetuiging worden gevraagd om die later aan de NS-directie te overhandigen.

Achterban

De VVMC doet niet mee aan de staking omdat een te kleine hoeveelheid van de achterban het oneens is met de maatregel van de NS, zegt een woordvoerder. Ze wijst er bovendien op dat het maar om twintig treinstellen gaat, oftewel 3,4 procent van het totale aantal NS-treinstellen.

STER reclame