1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders verkiezen Bijbel tot belangrijkste boek

Het boek De Nieuwe Bijbelvertaling is uitgeroepen tot het belangrijkste boek van Nederland. De verkiezing was onderdeel van het Jaar van het Boek. Op de tweede plaats staat Het Achterhuis van Anne Frank.

"De Bijbel is een boek voor iedereen. Het gaat over vriendschap en verraad, vreugde en verdriet, liefde en haat; alles kom je in de Bijbel tegen", zegt Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap. "De Nieuwe Bijbelvertaling blijkt een boek te zijn dat niet alleen gelovigen aanspreekt, maar ook literatuur- en kunstliefhebbers".

Het prijswinnende boek is een vertaling van de Bijbel in hedendaags Nederlands. De eerste editie verscheen in 2004. Er zijn ruim 1,5 miljoen exemplaren van verkocht en het is tegenwoordig de meest gebruikte Bijbel van Nederland.

Nederlands Bijbelgenootschap
Ter ere van de prijs verschijnt binnenkort een nieuwe editie van de Bijbel

De afgelopen vijf maanden konden mensen stemmen op hun favoriete boeken. Tien curatoren, waaronder bekende schrijvers, hebben samen vooraf honderd boeken geselecteerd waarop gestemd kon worden. Ook konden mensen zelf boeken aandragen voor de verkiezing. In totaal zijn er bijna 75.000 stemmen uitgebracht.

In de top-5 staan verder uit In de ban van de ring, Kruistocht in spijkerbroek en De interpretatie van de betekenissen van de Koran. Kinderboeken als Jip en Janneke en De brief voor de koning hebben ook hoog gescoord.

Het jaar 2016 is door onder meer UvA Bijzondere Collecties, het Letterkundig Museum en Stichting Lezen uitgeroepen tot het Jaar van het Boek. Het hele jaar worden er campagnes gehouden om boeken en lezen onder de aandacht te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl