NOS NieuwsAangepast

'Eindelijk afscheid van halfslachtig wietbeleid'

Burgemeester Depla van Breda is blij dat er een Kamermeerderheid is om wietteelt te legaliseren. Eindelijk kan er wat hem betreft afscheid worden genomen van een "halfslachtig gedoogbeleid".

Hij doelt erop dat terwijl wietteelt is verboden, de verkoop oogluikend wordt toegestaan. Daarvan profiteren alleen maar criminele bendes, zegt Depla, die al een tijd met andere burgemeesters pleit voor regulering van de teelt.

Als het wetsvoorstel van D66 ook echt wordt aangenomen, komt er volgens hem eindelijk een goede controle op de kwaliteit van wiet.

Coffeeshops

Ook de coffeeshops slaken een zucht van verlichting. De tijd zal voorbij zijn dat ze moeten afwachten welke kwaliteit ze aangeleverd krijgen, zegt het Platform Cannabisondernemingen Nederland in een eerste reactie.

Volgens de woordvoerder komt er dan ook een eind aan de administratieve rompslomp. Een coffeeshop mag officieel 500 gram op voorraad hebben, en dat moet tot in detail geregistreerd worden.

Hij geeft toe dat niemand zich houdt aan die limiet. "Er zijn geheime voorraden en andere manieren om meer te verkopen."

Het platform zegt niet te hopen dat er in de plaats van het gedoogbeleid honderden regels komen waaraan iedereen zich moet houden. Coffeeshophouders hebben voldoende kennis in huis om voor een verantwoorde wietverkoop te zorgen, luidt het schot voor de boeg van de coffeeshops.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl