Luchtaanvallen op wijken van Aleppo waar opstandelingen zitten

Aangepast
Verwoest gebouw na een eerdere luchtaanval in Aleppo Reuters

De Syrische en de Russische luchtmacht hebben de aanvallen op Aleppo hervat. Doelwit zijn de opstandelingen in de oostelijke wijken van de stad. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen zijn daarbij zeven mensen omgekomen, onder wie drie kinderen. Die cijfers zijn niet bevestigd.

Gisteren kondigde het leger al aan dat een nieuw offensief zou beginnen tegen de rebellen, die strijden tegen het bewind van president Assad. Kort daarna werd de stad beschoten. Sinds gisteravond hebben Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen dertig luchtaanvallen uitgevoerd, zegt het observatorium.

De afgelopen dagen kregen de bewoners van de betrokken wijken van Aleppo van het leger het dringende verzoek om de stad onmiddellijk te verlaten. Het is niet bekend hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan die oproep.

Lichtpuntje

Met de bombardementen lijkt de hoop vervlogen dat het staakt-het-vuren van vorige week gered kan worden. Volgens Assad is dat de schuld van de VS. 

Hij doelde op de Amerikaanse aanval van zaterdag op een Syrisch legerkamp, waarbij negentig militairen omkwamen. Het kamp werd volgens Syrië bewust aangevallen, maar Washington ontkent dat.

Desondanks hebben de Amerikaanse minister Kerry en zijn Russische ambtgenoot Lavrov in New York afgesproken om het overleg over het bestand vlot te trekken. Ze komen later vandaag opnieuw bijeen in een poging de gelederen te sluiten.

Als dat lukt, kunnen hulpkonvooien met voedsel en geneesmiddelen naar Aleppo rijden. Sinds het beleg van de Syrische stad is er een groot gebrek aan voedsel, water en medicijnen. 

STER Reclame