'Ondernemingen zijn bang om vaste krachten aan te nemen'

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aantal flexwerkers neemt toe in Nederland

In Nederland neemt het aantal flexwerkers toe. Bedrijven nemen minder snel vaste medewerkers aan. "Er is angst bij ondernemingen om mensen in vaste dienst aan te nemen. Dat komt onder meer door de wetgeving in Den Haag (Wet werk en zekerheid) en de risico's die dit met zich meebrengt", zegt ondernemer Henk Ruys van Ruys Vloeren. 

De Wet werk en zekerheid is in juli 2015 aangepast om de rechtspositie van flexwerkers te versterken. Door de aanpassingen moeten flexwerkers meer zekerheid krijgen en kunnen ze eerder doorstromen naar een vaste baan. Flexwerkers kunnen na twee jaar aanspraak maken op een vast contract. Daarvoor was dat drie jaar.

Ook worden tijdelijke contracten als opeenvolgend gezien als zij elkaar met een tussenpoos van zes maanden of minder opvolgen. Dat was eerder drie maanden.

Daarnaast werd de transitievergoeding ingevoerd. Flexwerkers die minimaal twee jaar in dienst zijn, krijgen een vergoeding als ze worden ontslagen.

Ruys heeft vijftig mensen in dienst, maar werkt vandaag met vijftien man aan een vloer bij een horecabedrijf in Eindhoven. Van die vijftien mensen werken er twaalf in vaste dienst en drie als flexwerker. "Wij moeten wel flexwerkers aannemen, want dat is nodig om de pieken en dalen in de economie van de bouw op te vangen", legt Ruys uit. 

"Het gaat beter in de bouw. We hebben een paar beroerde jaren achter de rug. Bij ons in de afbouw-sector is er ongeveer 40 procent van de werknemers verdwenen", gaat Ruys verder. "Nu zit de bouw weer in de lift, maar is er bij ondernemers nog steeds angst om mensen in vaste dienst aan te nemen."

Het is zo tegenstrijdig, want ik wil eigenlijk dat mijn werknemers netto meer verdienen, maar ik moet denken aan mijn eigen bruto kosten.

Henk Ruys, ondernemer

Die angst wordt vooral gevoed door drie pijnpunten, zegt Ruys. "Vaste werknemers hebben recht op twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en ze moeten doorwerken tot hun 67ste, en dat is gewoon in de bouw niet mogelijk als je vanaf je 17de al werkt. Ook is de flexibilisering nodig door de economische crisis. De Wet werk en zekerheid, die juist vaste banen moet creëren voor flexwerkers, werkt averechts door de transitievergoeding." 

"Het is zo tegenstrijdig, want ik wil eigenlijk dat mijn werknemers netto meer verdienen, maar ik moet denken aan mijn eigen bruto kosten", zegt Ruys. 

Betere vakmensen

De ondernemer vindt de constructie niet goed. "Ik denk dat we verkeerd bezig zijn in Nederland. Uiteindelijk willen we onze vakmensen beter maken, maar nu werkt de overheid juist niet mee, maar tegen."

De zzp'ers komen en gaan, maar de vaste medewerkers blijven.

Vaste medewerker Ruys Vloeren

Twee van de drie flexwerkers die vandaag voor Ruys werken zijn blij met hun situatie. "Als flexwerker moet je meer verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk, maar ik vind dat prima", zegt een van de medewerkers. Ook een andere flexwerker is positief. "De vrijheid bevalt me wel. Ik ga nooit meer in vaste dienst werken."

Een medewerker die al 30 jaar in vaste dienst is bij Ruys' bedrijf zegt dat de vaste medewerkers meer betrokken zijn bij het bedrijf. "Ik was 17 en toen zat ik al in de vloeren. De zzp'ers komen en gaan, maar de vaste medewerkers blijven."

STER Reclame