Ruim 100 landen willen opvolger van cfk's snel in de ban doen
Meer dan honderd landen dringen aan op een snel en wereldwijd verbod op het gebruik van fluorkoolwaterstoffen (hfk's). Die worden veel gebruikt als koelmiddel in airconditioning en koelkasten. Hfk's zijn veel ozonvriendelijker dan hun voorgangers cfk's, maar ze zijn wel een krachtig broeikasgas.
Fluorkoolwaterstoffen zijn tot bijna 15.000 keer zo sterk als CO2 en als het gebruik ervan niet wordt teruggedrongen, leidt dat volgens klimaatkenners tot een stijging van de temperatuur op aarde met een halve graad Celsius.
De voorstanders van een verbod, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, hebben op een klimaatbijeenkomst in New York een verklaring aangenomen waarin wordt aangedrongen op wereldwijde actie tegen hfk's.
De deelnemers aan de bijeenkomst, onder leiding van de Amerikaanse minister Kerry, hopen dat de ban wordt opgenomen in een nieuw ozonverdrag dat als het goed is volgende maand in Rwanda wordt gesloten.
Spuitbussen
In 1989 werd besloten om het gebruik van chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) sterk terug te dringen omdat het gat in de ozonlaag steeds groter werd door de toepassing ervan in koelkasten en als drijfgas in spuitbussen. Cfk’s werden vervangen door hfk’s, maar die blijken als broeikasgas sterk bij te dragen aan opwarming van de aarde.
In steeds meer landen gaan daarom stemmen op om actie te ondernemen. Rijke landen, waaronder die in de Europese Unie, besloten in juli om het gebruik van hfk's gefaseerd terug te dringen en uiteindelijk in 2030 helemaal te verbieden. In New York is nu afgesproken om de stoffen sneller in de ban te doen.