Het zuiden van Groenland
NOS NieuwsAangepast

IJskap Groenland smelt nog sneller dan gedacht

De ijskap op Groenland smelt sneller dan tot dusver werd aangenomen. Onderzoekers van Ohio State University komen tot de conclusie dat er jaarlijks 19 kubieke kilometer meer ijs verloren gaat dan uit eerdere berekeningen bleek. Dat is ruim 7 procent meer dan gedacht.

De wetenschappers gebruikten een gps-methode om het landschap op Groenland beter in kaart te brengen. Hierbij corrigeerden ze fouten uit eerdere metingen, waarbij onder meer rotsen werden aangezien voor ijs.

Empire State Building

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Science Advances. Een van de auteurs van het onderzoek, Michael Bevis, noemt de resultaten van het onderzoek "behoorlijk angstaanjagend".

"Als je kijkt naar de metingen van de afgelopen vijftien jaar, is het ijsverlies duidelijk groter geworden", zei hij tegen de wetenschapssite Psys.org.

Om het extra verlies aan ijs inzichtelijk te maken, vertaalt de site dit naar de omvang van het Empire State Building. Er smelten een hoeveelheid ijs ter omvang van 50.000 keer deze New Yorkse wolkenkrabber per jaar extra op Groenland dan eerder gedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl