Rutte tijdens de beschouwingen
NOS NieuwsAangepast

Weer commotie in Kamer over pleur-op-uitspraak Rutte

Premier Rutte en PvdA-leider Samsom zijn met elkaar in botsing gekomen over de pleur op-uitspraak van de premier. Rutte zei een paar weken geleden dat een Turkse Nederlander die een journalist het werk onmogelijk maakte het best kon "oppleuren".

Samsom vroeg zich in de Tweede Kamer af waarom de premier diezelfde uitdrukking niet gebruikte tegenover Nederlanders die een discussie over de komst van asielzoekers onmogelijk maakten. "De premier zegt dat het allebei even erg is, maar toch had hij voor beiden een andere boodschap en dat begrijp ik niet, want het zijn allebei Nederlanders die zich beter moeten gedragen."

In de kantine

Rutte antwoordde dat het hem vooral ging over het woord "oprotten" dat de Turkse Nederlander gebruikte en dat daar zijn reactie over het oppleuren bij hoorde. "Ik weet zeker dat iedereen dat zo vindt." Maar Samsom maakt zich zorgen over die laatste opmerking van de premier en vindt dat die zich meer verbindend moet opstellen.

Volgens Samsom breekt de campagnevoerder Rutte door het pantser van de premier. Rutte zei niets van het betoog van Samsom te begrijpen en hij voegde eraan toe dat hij tegenover een "Nederlandse Nederlander" dezelfde reactie zou gebruiken als tegen de man van Turkse afkomst.

Anderen vielen Samsom bij. Ook leden van de oppositie hebben zich gestoord aan het woordgebruik van de premier en vinden dat hij rollen door elkaar haalt. D66-leider Pechtold zei dat veel Nederlanders inderdaad dezelfde woorden zouden gebruiken als Rutte. "Ja, in de kroeg, op een familiefeestje, in de kantine met een borreltje te veel op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl