Het interieur van een champignonkwekerij
NOS NieuwsAangepast

Justitie eist celstraf voor uitbuiting in champignonkwekerij

Justitie heeft gevangenisstraffen tot 4,5 jaar cel geëist voor het uitbuiten van Poolse arbeiders in een Nederlandse champignonkwekerij. Zeven verdachten van de kwekerij Prime Champ, onder wie de directeur, zouden de Polen hebben uitgebuit. Vooral Poolse vrouwen werkten er van 2009 tot 2012 onder bedenkelijke omstandigheden, zegt het OM.

Justitie noemt de uitbuiting van de kwetsbare vrouwen een vorm van moderne slavernij.

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat de plukkers voor de champignonkwekerij met mooie verhalen in Polen werden geworven, maar dat alle beloften over loon, huisvesting en arbeidsomstandigheden niet werden nagekomen. Integendeel, de Poolse vrouwen werkten lange dagen, in slechte omstandigheden en moesten per dag een groot aantal kilo's champignons plukken.

Autoritair

Getuigen zeggen dat er pluksters flauwvielen van vermoeidheid en dat ze minder dan het minimumloon verdienden. De mensen die de leiding hadden in de kwekerij waren negatief en autoritair. Er was geen overleg over werk- en rusttijden, wat de arbeidsomstandigheden nog slechter maakte, zegt de officier van justitie.

Ook was er sprake van een valse bedrijfsadministratie en valse salarisspecificaties. Justitie heeft de zeven verdachten dan ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd. "Naar de overheid en de omgeving toe deed het bedrijf voorkomen alsof het allemaal geweldig geregeld was, maar de aard, ernst, duur, omvang en gevolgen van de uitbuiting rechtvaardigenvoor de verdachten een gevangenisstraf”, aldus de officier.

Tegen de baas van Prime Champ eiste zij een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een beroepsverbod voor 5 jaar. Tegen twee verdachten die de werving en begeleiding van het personeel deden, is 2,5 jaar cel geëist. De rechtbank in Roermond doet op 10 november uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl