Burgemeester Faber van Zaanstad bezoekt de wijk Poelenburg
NOS NieuwsAangepast

Kandidaten haken af, voorlopig geen nieuwe burgemeester Zaanstad

In Zaanstad is de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester stilgelegd. De vertrouwenscommissie had hierom gevraagd nadat een aantal gegadigden zich enige weken geleden besloot terug te trekken. Er zijn nu te weinig kandidaten over om een keuze uit te maken, vindt de vertrouwenscommissie.

Commissaris van de koning voor Noord-Holland, Johan Remkes, heeft toestemming van minister Plasterk gekregen om de benoemingsprocedure op te schorten naar medio maart 2017.

Negatief in het nieuws

Hoeveel kandidaten op hun schreden zijn teruggekeerd en hoeveel er nog over zijn, valt onder de geheimhouding, aldus een woordvoerder van de gemeente. Hij ontkende dat de negatieve berichtgeving over Zaanstad van de afgelopen tijd iets te maken heeft met de geslonken belangstelling voor de functie van burgemeester. De afzeggingen dateren van vóór de ongeregeldheden, aldus de woordvoerder.

De Zaandamse wijk Poelenburg kwam recent in het nieuws door Turkse hangjongeren die de bewoners lastigvielen en politieagenten treiterden. Alles werd vastgelegd en online gezet door een van de jongeren.

De termijn van burgemeester Faber loopt af op 1 oktober. Tot 1 december blijft zij aan als waarnemend burgemeester. In november wordt een nieuwe waarnemer benoemd die de tijd volmaakt tot het aantreden van een nieuwe burgemeester.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl