NOS NieuwsAangepast

Met een vr-bril op beleven hoe gevaarlijk appen op de fiets is

Met een virtual reality-bril kunnen scholieren vanaf vandaag oefenen met gevaarlijke situaties in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland en Samsung lanceren het spel Beat the Street. Ze willen jongeren daarmee bewust maken van de gevaren van smartphonegebruik op de fiets.

Want mobieltjes zijn één van de drie voornaamste oorzaken van verkeersongelukken met de fiets. De andere zijn de dode hoek van vrachtwagens en met z'n drieën naast elkaar fietsen. Ouders van scholieren geven aan dat zij smartphones op de fiets het grootste gevaar voor hun kind vinden.

In het spel kunnen scholieren door middel van een smartphone en vr-bril oefenen met gevaarlijke verkeerssituaties. Door de bewegingssensoren in de bril krijgen jongeren echte omgevingsgeluiden te horen en worden ze geconfronteerd met hun keuzes. Bij gevaarlijke situaties zijn harde geluiden te horen en verschijnt er tekst in beeld.

De virtual-reality bril moet jongeren meer inzicht geven over het gevaar

“Wij willen onder scholieren de verkeersveiligheid vergroten. Dat is belangrijk, want de kans op een verkeersongeval stijgt, zodra kinderen ouder worden”, zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. Vooral jongeren die net naar de middelbare school gaan, krijgen de meeste ongelukken. Zij zijn nog niet gewend aan het zelfstandig fietsen van lange afstanden.

Ongeveer een op de vijf verkeersongelukken onder jongeren van 12 tot 17 jaar wordt veroorzaakt door smartphonegebruik. Naast het luisteren van muziek, gebruiken jongeren hun telefoon op de fiets voornamelijk voor het versturen van berichten.

Een voorbeeld daarvan is de 13-jarige Tommy-boy, die druk bezig was op zijn telefoon toen hij geschept werd door een auto. Hij bezweek dezelfde dag nog aan zijn verwondingen. Zijn vader zet zich nu in om andere scholieren bewust te maken van het gevaar: "Ik wil mezelf niet kunnen verwijten dat ik niks heb gedaan om verdere ongelukken te voorkomen", zei hij een paar maanden geleden tegen De Gooi- en Eemlander.

Het spel is gratis te downloaden in de Oculus store. Ook kunnen scholen binnenkort lespakketten aanvragen om leerlingen te informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl