NOS NieuwsAangepast

'Lager loon voor mensen met dialect'

Mensen die dagelijks dialect spreken, verdienen vijf tot vijftien procent minder dan mensen die Standaardnederlands spreken. Uit onderzoek blijkt dat hun manier van spreken mogelijk de belangrijkste aanleiding is voor het lagere salaris. Dat schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Volgens hoogleraar arbeidseconomie Jan van Ours lijkt het erop dat het inkomensverschil niets te maken heeft met opleidingsniveau of woonplaats. De hoogleraar sluit niet uit dat discriminatie op basis van uitspraak bij de ongelijke beloning een rol speelt. Van mensen die een dialect spreken wordt wel gedacht dat ze minder productief zijn, omdat ze lastiger te verstaan zijn dan iemand die ABN spreekt.

Ours zei op NPO Radio 1 dat er voor het onderzoek is gekeken naar een groep mensen waarvan het salaris bekend is. Het opleidingsniveau en de woon- en gezinssituatie in de onderzochte groep is ongeveer gelijk. Deze mensen is gevraagd of zij dagelijks dialect spreken. Uit hun antwoorden blijkt dat er een inkomensverschil van vijf tot vijftien procent is tussen de mensen die dagelijks dialect spreken en de groep die dat niet doet.

Mogelijk discriminatie

"Het lijkt erop dat dit een hard gegeven is", zegt Ours over het verband tussen lonen en dialecten. Ook stelt hij vast dat het verschil in de beloning groter wordt, naarmate de afstand van het dialect tot het Standaardnederlands toeneemt.

Aan het einde van het jaar wil Ours zijn onderzoek afronden. Hoe het inkomensverschil op basis van het dialect precies ontstaat, wordt nog onderzocht. Het is volgens de onderzoeker goed mogelijk dat er wordt gediscrimineerd bij promoties en loonsverhogingen, maar dat dit niet bewust wordt gedaan.

Hoogleraar sociologie Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit in Nijmegen concludeerde eerder dat vooroordelen over mensen die plat praten of in dialect waarschijnlijk ook een rol spelen bij de manier waarop mensen elkaar beoordelen. "Anderen beschouwen mensen met een dialect als minder slim en ontwikkeld, als boeren", zegt hij tegen het AD. Volgens hem bestaan deze vooroordelen ook bij managers die de salarissen bepalen.

Taboe

Ongeveer veertig procent van de Nederlanders is opgevoed met een accent of dialect. Het AD schrijft dat uit een lopend onderzoek van Sprekend Nederland blijkt dat het taboe op dialecten en accenten geleidelijk kleiner wordt in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl