NOS NieuwsAangepast

Gouden munt van 2000 jaar oud gevonden in Jeruzalem

In Jeruzalem hebben archeologen een opmerkelijke vondst gedaan. Ze vonden een zeldzame gouden munt, die ongeveer 2000 jaar oud is.

De munt is waarschijnlijk in het jaar 56 of 57 na Christus geslagen, meldt CNN. De Romeinen hadden Jeruzalem ruim een eeuw eerder veroverd. "De munt is opmerkelijk want het is de eerste keer dat zo'n munt bij een opgraving wordt gevonden", zegt archeoloog Shimon Gibson. "Deze soort wordt meestal gevonden in privé-collecties en dan is het onduidelijk waar de munt oorspronkelijk vandaan komt."

Op de ene kant van de munt is een portret van de Romeinse keizer Nero te zien. Bij het portret staat 'Nero Caesar AVG IMP'. In die tijd noemden Romeinse heersers zich Caesar om aan te duiden dat ze keizer waren. Op de zijkant van de munt staat 'EX S C' en 'Pontif Max TR P III'. Aan de hand van deze letters konden archeologen vaststellen hoe oud de munt is.

24 karaat

"Omdat de munt goud is, is er geen roest. Daardoor kan je alles nog heel goed zien", zegt een hoogleraar Archeologie. "Het goud is ook van zeer goede kwaliteit. We hebben het hier over 24 karaat. 99 procent van de munt is goud."

De locatie van de vondst, ten zuiden van het oude centrum van Jeruzalem, suggereert dat er rijke mensen op die plek woonden ten tijde van de Romeinse bezetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl