Point Blanche-gevangenis op Sint-Maarten Dick Draijer / NOS

'Situatie gevangenis Sint-Maarten zorgelijker dan ooit'

time icon Aangepast
Geschreven door
Dick Drayer
Correspondent Curaçao

De situatie in de Point Blanche gevangenis op Sint-Maarten is nog nooit zo zorgelijk geweest als nu. Dat zegt de Raad voor de Rechtshandhaving. Die gaat drie inspectierondes uitvoeren op verzoek van de vier ministers van Justitie in het koninkrijk.

Begin dit jaar ontsnapte een gevangene uit het complex en vorige maand werd een bendeleider door een medegevangene doodgeschoten tijdens het luchten. Deze twee incidenten hebben geleid tot publieke verontwaardiging en onrust over de veiligheid van personeel, gevangenen en samenleving.

Geschiedenis 

De gevangenis kent een lange geschiedenis van ontsnappingen, schietpartijen en geweldsdelicten. Geweld tussen gedetineerden is aan de orde van de dag. Bij doorzoekingen worden in de regel grote hoeveelheden steek- en snijwapens en telefoons gevonden. De laatste jaren zitten daar ook vuurwapens tussen.

De eerste inspectie is volgende maand. Uitgangspunt voor de inspecties is een rapport van het CPT, het Europees Comité ter voorkoming van Marteling. Daarin wordt een groot aantal problemen gesignaleerd dat nog steeds niet is opgelost. Sommige van die problemen werden al in 2005 gemeld.

Personeel 

Zo is er nog steeds onvoldoende personeel en het personeel dat er werkt, is niet goed opgeleid. Bovendien zijn er serieuze problemen met betrekking tot de integriteit van de bewaarders. De ontsnapping in februari dit jaar was zelfs voorbereid door gevangenbewaarders. Ook vermoedt men dat wapens door bewaarders worden binnengesmokkeld.

De Raad deed eerder aanbevelingen en zegt dat die niet hebben geleid tot actie van de kant van de gevangenis. De gevangenisdirecteur Edward Rohan meldt op zijn beurt in de lokale media dat hij sinds eind vorig jaar niets meer van de autoriteiten heeft gehoord over de uitbreiding van het gebouw. 

Hij vertelt tevens dat het onderbezette instituut de handen vol heeft om te voorkomen dat rivaliserende bendes in de gevangenis in contact komen met elkaar.

Het gevangenisgebouw in de heuvels van Point Blanche heeft 143 cellen. Dat moeten er volgens de normering van de Raad voor de Rechtshandhaving 251 zijn. De drie inspectierondes moeten volgend jaar mei klaar zijn. 

STER Reclame