De politie schiet met traangas om te voorkomen dat migranten in vrachtwagens klimmen AFP

In Calais is begonnen met de bouw van een muur tussen het migrantenkamp 'de Jungle' en de vierbaansweg naar de haven. De muur moet voorkomen dat migranten uit het kamp de weg oplopen om in vrachtwagens te klimmen. Zij hopen op die manier in Engeland te komen.

Dat was ook vandaag weer het geval. Kampbewoners probeerden met tientallen tegelijk vrachtwagens tot stilstand te brengen om erin te klimmen. Toen de politie ingreep kwam het tot gevechten, waarbij de politie traangas inzette.

De vier meter hoge één kilometer lange betonnen muur moet eind van dit jaar klaar zijn. De bouw kost 2,3 miljoen euro. Critici zeggen dat hij Calais niet van het probleem van de migranten zal verlossen. Zij zullen op een andere plaats aan boord van de vrachtwagens proberen te komen, voorspellen zij. 

De muur moet eind van dit jaar klaar zijn EPA

De Jungle telt sinds deze maand zo'n 10.000 bewoners. In 2012 toen François Hollande president werd, waren er dat enkele honderden. 

Het kamp bij Calais wordt dan ook een belangrijk thema bij de presidentsverkiezingen komend voorjaar. Vandaag kwam de conservatieve presidentskandidaat Nicolas Sarkozy naar Calais. Hij sprak met bewakers in de haven van Calais, maar kwam niet naar het kamp. 

STER reclame