Audi was in 1999 al bezig met sjoemelsoftware voor zijn modellen
NOS NieuwsAangepast

'Audi is de bron van de sjoemelsoftware'

Niet Volkswagen maar Audi zou de bron zijn van het bedrog met de sjoemelsoftware bij het Volkswagen-concern. Audi is een van de merken van het concern. Vier top-ingenieurs van Audi zijn geschorst omdat zij al vele jaren bezig zouden zijn geweest met de ontwikkeling van de sjoemelsoftware.

De onthulling wordt gedaan door een aantal Duitse media, waaronder de Süddeutsche Zeitung, op basis van eigen onderzoek. Ze hebben daarbij beslag weten te leggen op delen van het interne onderzoek bij Volkswagen dat wordt uitgevoerd door het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day. Uit die stukken zou blijken dat het bedrog al in 1999 is begonnen.

Zonder de boel te besodemieteren zal het niet lukken.

Een manager van Audi in een uitgelekte e-mail

De autofabrikant wilde toen het geluid van diesels terugdringen. Een neveneffect daarvan was dat de auto's meer schadelijke stoffen gingen uitstoten. Toen is de sjoemelsoftware bedacht. Met die software in de auto voldoet de auto bij toelatingstests aan de normen voor de uitstoot van stikstofoxide. Als de auto eenmaal in gebruik wordt genomen, schakelt die software zichzelf uit en stoot de auto veel meer rotzooi uit dan toegestaan.

In de nieuwste beschuldigingen gaat het erom dat ook 3.0 liter motoren zouden zijn uitgerust met de sjoemelsoftware. Eerder maakte het autoconcern wel al bekend dat het ging om 600.000 Audi's met een 1.6 en 2.0 liter motor. Maar daarbij zou toen het initiatief hebben gelegen bij de Volkswagen-poot van het concern.

'Moeder van bedrog'

In een mail uit 2007 bespreken Audi-managers de strenge uitstootnormen in de Verenigde Staten. Daarin zegt een manager van Audi onder meer: "Zonder de boel te besodemieteren zal het niet lukken." Audi zou ook de drijvende kracht zijn geweest bij het bedrog met de modellen van Volkswagen. Binnen het Volkswagen-concern wordt dochter Audi nu gezien als de 'Moeder van het bedrog', volgens de berichten.

Saillant gegeven is dat de huidige topman van het Volkswagen-concern, Matthias Müller, eerder topman was bij Audi. Terwijl Müller vorig jaar van Audi naar Volkswagen werd doorgeschoven om topman Martin Winterkorn op te volgen. Winterkorn moest vertrekken nadat het schandaal met de sjoemelsoftware een jaar geleden naar buiten was gekomen.

Lopende rechtszaak

Audi en Volkswagen willen tegenover Duitse media niet reageren op de laatste berichten. Ze beroepen zich daarbij op de lopende rechtszaak in de Verenigde Staten. De Amerikaanse rechter is ook in het bezit van de stukken van Jones Day. Volgens de Amerikaanse justitie heeft Audi al in 2004 sjoemelsoftware ingezet. Oud-topman Winterkorn zou daar in 2006 van af hebben geweten.

In Duitsland doet justitie nog vooronderzoek, van een proces is nog geen sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl