NOS NieuwsAangepast

'Er zijn niet genoeg potjes met geld voor jonge filmmakers'

Jonge filmmakers zijn er genoeg in Nederland, misschien zijn er wel te veel. Dat is niet makkelijk, want door het hoge aanbod aan filmideeën is soms door de bomen het bos niet meer te zien, zegt Dorien van der Pas van het Filmfonds. "Er studeren ieder jaar weer heel veel studenten af van de Filmacademie. Van de 120 ideeën worden er maar tien gemaakt. Maar ik blijf optimistisch over hoe het gaat met jong talent in Nederland."

"Als films worden opgemerkt en genomineerd voor een prijs, sta je als filmmaker een beetje op de kaart. Maar er zijn heel veel andere mensen waarbij dit niet het geval is", gaat Van der Pas verder. "Heel veel mensen zijn niet alleen filmer maar werken er nog naast, want er zijn niet genoeg potjes met geld."

  • ANP
    Rode loper op de openingsavond van het NFF
  • ANP
    Fedja van Huêt met zijn vrouw Karina Smulders op de rode loper van het NFF
  • ANP
    Elise Schaap en Wouter de Jong op de rode loper.
  • ANP
    elka van Houten op de rode loper
  • ANP
    Vivienne van den Assem op de rode loper
  • ANP
    Jennifer Hoffman op de rode loper tijdens de openingsavond van het NFF
  • ANP
    Daan Schuurmans op de rode loper van het NFF

Dat bevestigt de 27-jarige Floor van der Meulen, die met haar fictiefilm In Vrijheid genomineerd is voor een Gouden Kalf.

De Gouden Kalveren worden volgende week vrijdag uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival, dat vanavond begint. "De filmsector is hetzelfde als elke andere creatieve branche. Je moet er volledig voor gaan en bereid zijn tot opofferingen om te bereiken wat je wil. Bij elke film vraag je je weer af hoe je genoeg geld gaat krijgen."

Van der Meulen heeft geluk gehad: al haar filmprojecten zijn tot nu toe gehonoreerd. "Maar het is moeilijk om ervan te kunnen leven. Ik heb er altijd iets naast moeten doen om rond te kunnen komen."

Het is bijzonder dat deze generatie van filmmakers zo geëngageerd is.

Dorien van der Pas, Filmfonds

Haar film In Vrijheid gaat over een moeder wier zoon naar Syrië is gegaan. De film belicht de periode wanneer hij terug is gekomen en weer een band met zijn moeder probeert op te bouwen. "De film gaat over de sterke moeders die dit meemaken. Dat is een onderbelichte rol. We moeten niet vergeten hoe moeilijk dat is", zegt Van der Meulen. De film gaat zondag in première.

Persoonlijke verhalen

Van der Meulens films is erg actueel, en actuele films worden steeds vaker door jonge filmmakers gemaakt, zegt Van der Pas. "Het onderwerp van de film van Floor is heel urgent. Het is bijzonder dat deze generatie zo geëngageerd is." De films met een persoonlijk verhaal zijn het sterkst, zegt ze. "Ik geloof altijd erg in verhalen waar mensen hun persoonlijke leven meenemen."

En dat deed Merijn van den Brand. Hij maakte de film Docu 92, die genomineerd is voor een Tuschinski Award, voor afstudeerprojecten. "De film gaat over vier van mijn vrienden die ik een tijdje gevolgd heb. Ze zijn in hetzelfde jaar geboren als ik, 1992. De film gaat over het jong zijn, het volwassen worden", vertelt Van den Brand. "Er zijn dromen en verwachtingen en deze documentaire laat zien dat die dromen vaak niet hetzelfde zijn als de realiteit. Ik zat zelf met een existentiële vraag tijdens mijn afstuderen en ben bij die vrienden gaan vragen voor advies."

Ik heb een hoop zenuwinzinkingen moeten overleven om deze film te maken.

Tessa Pope, filmmaker

Ook Tessa Pope vertelt in haar film over haar persoonlijke leven. De film Origin of Trouble is ook genomineerd voor de Tuschinski Award. "In deze film vertel ik over mijn vader die geen rol speelt in mijn leven. Ik ga op zoek naar de reden achter zijn afwezigheid in mijn leven. Een knetter-persoonlijk verhaal. Mijn hele familie wordt ondervraagd. Ik heb een hoop zenuwinzinkingen moeten overleven om deze film te maken."

Het Nederlands Film Festival begint vanavond in Utrecht en duurt tot en met 30 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl