NOS SportAangepast

Paralympische medaillewinnaars gehuldigd in Den Haag

Huldiging paralympische medaillewinnaars in Den Haag

In de Grote Kerk in Den Haag zijn vanmiddag de paralympische medaillewinnaars gehuldigd. Het Nederlandse team is gisteren uit Rio de Janeiro teruggekeerd met 62 Nederlandse medailles op zak, waaronder 17 gouden.

Vice-premier Asscher bedankte de paralympische sporters voor hun topprestaties in Rio de Janeiro. “Jullie zijn een inspirerend voorbeeld voor ons allemaal. Met jullie drive, discipline en doorzettingsvermogen. Het zou geweldig zijn als jullie prestaties in Rio anderen ertoe aanzet om ook te gaan sporten. Iedereen verdient de kans volwaardig mee te doen in de sport en in de samenleving, met of zonder handicap.”

Vice-premier Asscher bedankt de paralympische sporters

Asscher zei trots te zijn op het Nederlandse team dat met 62 medailles de prestaties in Londen van vier jaar geleden (39 medailles) ruimschoots heeft overtroffen. Nederland eindigde in het medailleklassement op de zevende plaats en is daarmee de beste van de kleine landen.

Lintje

Asscher sprak de paralympische sporters toe in plaats van premier Rutte, die verstek moest laten gaan vanwege de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. De premier heeft in een verklaring laten weten dat hij de sporters op een ander moment uitnodigt om langs te komen op het Catshuis.

De winnaars van de gouden medailles kregen tijdens de ceremonie een koninklijke onderscheiding. Ze zijn benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sprintster Marlou van Rhijn, tafeltennisster Kelly van Zon, zwemmer Marc Evers en wheeler Kenny van Weeghel, die al eerder een lintje kregen, ontvingen een beeldje uit handen van staatssecretaris Van Rijn.

Chef de mission André Cats roemde het teamgevoel onder de Nederlandse sporters in Rio. "Vreugde en verdriet werden samen gedeeld. De sfeer was geweldig." Hij zei verder veel van de paralympiërs te hebben geleerd over veerkracht. "Voor jullie is niets vanzelfsprekend. Dat is een geweldige levenshouding."

Cats gaf aan dat de prestaties zijn verwachtingen hebben overtroffen. "Het perspectief van de paralympische sport is positief, maar wel kwetsbaar", zei Cats verder. "We zullen nog harder moeten speuren naar nieuw talent en moeten inzetten op het doorontwikkelen van de topsport om onze concurrentie voor te blijven."

Na afloop van de ceremonie worden de paralympische atleten ontvangen door koning Willem-Alexander in paleis Noordeinde. Een samenvatting van dat bezoek is – samen met een terugblik op de huldiging in de Grote Kerk – om 19.21 uur te zien op NPO 2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl