Een meting van de uitstoot van een Volkswagen EPA

Een jaar na het uitbreken van het sjoemelschandaal bij Volkswagen hebben beleggers voor 8,2 miljard euro aan schadeclaims ingediend. Dat zegt de rechtbank van Braunschweig.

Zo'n 1400 zaken zijn door institutionele beleggers als pensioenfondsen en kleine beleggers uit zowel Duitsland als het buitenland aangespannen tegen de autofabrikant. De beleggers zeggen veel geld te hebben verloren door het schandaal. Ook pensioenuitvoerder APG heeft zich gemeld bij de rechter.

Nadat bekend werd dat Volkswagen de resultaten van uitstoottests manipuleerde met speciale software stortte de koers van het aandeel Volkswagen in. In twee weken tijd daalde het aandeel met 40 procent. 

De koers is daarna iets opgekrabbeld. Het bedrijf is tegen de huidige aandelenkoers 62 miljard euro waard, 15 miljard euro minder dan bij het uitbreken van de crisis.

Voor de rechtbank zijn de schadeclaims veel werk. De schadeclaims tegen Volkswagen komen neer op ongeveer de helft van het aantal zaken dat de rechtbank normaal gesproken jaarlijks afhandelt.

STER reclame