NOS NieuwsAangepast

Steeds meer jongetjes worden groot met slechter sperma

Steeds meer pasgeboren jongetjes hebben een afwijking aan de geslachtsorganen en ook komt bij mannen vaker zaadbalkanker voor. "Belangrijkste oorzaak zijn schadelijke stoffen in het milieu", zei uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum in het NOS Radio 1 Journaal.

De kwaliteit van sperma wordt daardoor uiteindelijk minder en dat kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. "Als deze trend zich doorzet, zijn er inderdaad uiteindelijk nog maar weinig paren die op natuurlijke wijze kinderen kunnen krijgen. Maar dat is gelukkig nog ver weg."

Volgens Dohle zijn schadelijke stoffen in het milieu en in ons voedsel de boosdoener. Vooral weekmakers in plastic, zoals de stof BPA, zijn een probleem. Die zitten bijvoorbeeld in de bakjes van magnetronmaaltijden. "Als je zo'n maaltijd opwarmt, komen de schadelijke stoffen in het eten terecht."

Normen aanscherpen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde in maart 2016 vast dat de EU extra maatregelen zou moeten nemen om de blootstelling van consumenten en werknemers aan BPA te verminderen. In een rapport zegt het instituut dat er voldoende aanleiding is om de huidige normen aan te scherpen.

De European Food Safety Authority (EFSA) bekijkt momenteel of het de aanbevelingen van het RIVM op gaat volgen. Voorlopig is de gemiddelde hoeveelheid BPA bij de verpakkingsindustrie nog ruim onder de Europese norm, zegt een woordvoerder van EFSA

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie maakt zich geen zorgen over BPA. De FNLI houdt zich naar eigen zeggen aan de Europese normen en zegt dat het lastig is aan te tonen dat de stof daadwerkelijk tot verminderde vruchtbaarheid leidt.

Strak ondergoed

In het verleden werd gedacht dat onder meer strak ondergoed en een bepaalde leefwijze de oorzaken waren van slechter sperma, maar nu blijkt volgens Dohle dat problemen zich al ontwikkelen tijdens de zwangerschap.

In Rotterdam praten vandaag 400 artsen over het onderwerp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl