NOS NieuwsAangepast

Venezuela beschuldigt Nederland en VS opnieuw van agressie

President Venezuela dreigt met acties tegen Nederland

Venezuela heeft Nederland en de VS opnieuw beschuldigd van het schenden van het Venezolaanse luchtruim. Vorige week zou een Amerikaans militair vliegtuig dat was opgestegen van een Amerikaanse militaire basis op Curaçao het luchtruim van Venezuela zijn binnengevlogen bij het eiland Margarita, vlak voor de kust van Venezuela.

In zijn wekelijkse televisieprogramma maakt president Maduro zich kwaad over het voorval. "Dit accepteren we niet en we zullen actie ondernemen", zegt de president. Wat voor actie hij bedoelt, zegt hij niet.

Afluisteren

Op Margarita was vorige week een bijeenkomst van de Beweging van Niet-Gebonden Landen, een verbond van landen die tijdens de Koude Oorlog geen partij wilden kiezen tussen oost en west. Volgens Maduro probeerde het Amerikaanse vliegtuig af te luisteren bij de top.

Venezuela beschuldigt de VS vaker van het schenden van het luchtruim. Volgens het Amerikaanse persbureau AP is dat dit jaar al 32 keer gebeurd.

Ook Nederland wordt vaker genoemd. Zes jaar geleden diende de toenmalige president Chávez een klacht in bij de Nederlandse en Amerikaanse ambassades. Hij beweerde dat de landen een aanval voorbereidden op Venezuela.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl