In de Congolese hoofstad Kinshasa wordt gedemonstreerd tegen de president
NOS NieuwsAangepast

Human Rights Watch: tientallen doden bij protesten in Congo

Het aantal doden bij gewelddadige protesten tegen de president in de Congolese hoofdstad Kinshasa is opgelopen tot 44. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van "betrouwbare bronnen".

De minister van Binnenlandse Zaken van de Democratische Republiek Congo hield het eerder op de dag nog op zeventien doden, onder wie drie politiemensen.

Het is voor de tweede dag op rij onrustig in Kinshasa. De VN noemt het geweld dat de oproerpolitie en betogers gebruiken excessief.

Vanmorgen werden twee lichamen gevonden in het hoofdkantoor van een van de Congolese oppositiepartijen. Dat gebouw werd vannacht in brand gestoken bij gewelddadige protesten. Gisteren vielen doden bij een strijd tussen de politie en demonstranten.

Omstreden president

Het protest richt zich tegen president Kabila. Hij besloot onlangs de verkiezingen uit te stellen tot volgend jaar. Kabila's laatste termijn loopt in december af en de oppositie vreest dat hij langer aan de macht wil blijven.

De internationale gemeenschap dringt er al maanden bij de president op aan om geen nieuwe termijn te ambiëren en eerlijke verkiezingen te organiseren. De Europese Unie overweegt om Congo sancties op te leggen, liet de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vanuit New York weten. Hij noemde de situatie "onacceptabel".

Vermoorde vader

Joseph Kabila is president sinds 2001, toen hij zijn vader Laurent opvolgde nadat die was vermoord tijdens een mislukte staatsgreep. In 2006 en 2011 waren er presidentsverkiezingen, maar er zijn twijfels over het eerlijke verloop daarvan.

Naar aanleiding van de onrust heeft Air France vandaag zijn vlucht naar Kinshasa geannuleerd. De maatschappij vindt het niet veilig genoeg om naar Congo te vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl