Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima
NOS NieuwsAangepast

Prinsjesdag, de hoeden en de jurken

Het Binnenhof is vandaag een catwalk waarop Nederlandse politici hun Prinsjesdag-outfits showen. De aandacht gaat zoals elk jaar, behalve naar de inhoud van de kabinetsplannen, ook uit naar de hoeden en de jurken.

De hoed die Koningin Máxima op heeft, is goudkleurig. Ze heeft ook een goudkleurige zijden rok aan, bestikt met kant en kleine pailletten. Daarboven draagt ze een blauwe blouse. De rok en blouse zijn ontworpen door couturier Claes Iversen. Koningin Máxima heeft al vaker gekozen voor jurken van de Deens-Nederlandse modeontwerper.

Hoedjesdag: zien en gezien worden

Sommige dames maken graag een statement met hun kledingkeuze. Zoals Kamerlid van de ChristenUnie Carla Dik-Faber. Ze draagt vandaag een felblauw jurkje dat designer Franciska Manuputty maakte van gerecyclede visnetten, die zijn gebruikt in de Noordzee. Ook draagt ze een stuk zalmhuid als riem, een hoedje van zalmhuid en een polsbandje gemaakt van een stuk scholfilet. De vissenhuiden werden weggegooid in restaurants.

Dik-Faber: "Mijn jurk vertelt het verhaal van hardwerkende vissers en bedrijvigheid, maar ook van schone zeeën en oceanen. In dorpen als Urk gebeurt zoveel moois. Er is een bedrijf dat van oude visnetten garens en textiel maakt, er ligt een schip dat zo zuinig is dat het de Tesla van de zee wordt genoemd, er wordt écht werk gemaakt van een duurzame visserijsector. Ik ben trots dat ik daar op Prinsjesdag iets van mag laten zien."

Carla Dik draagt een jurk met zalmhuid

Studenten

Net als afgelopen jaren is de Prinsjesdag-outfit van minister Bussemaker weer gemaakt door studenten.

Haar outfit is ontworpen door Robby Duiveman, directeur Kostuum, Kap en Grime van de Nationale Opera & Ballet. Studenten van de Meesteropleiding Coupeur maakten het ensemble, onder leiding van specialisten op de kostuumafdeling van de Nationale Opera & ballet.

"Ontdekken en doorgroeien stopt niet bij het halen van je mbo-diploma. Dat laten de studenten van de Meesteropleiding Coupeur zien. Talenten worden opgeleid tot een meester in hun vak. Net zoals de zangers en dansers van Nationale Opera & Ballet", zegt Bussemaker.

Detail van de jurk die Bussemaker draagt

Duiveman maakte een jurk van labels. De labels zijn gebruikt voor kostuums voor de Nationale Opera & Ballet. Op de rode labels staat voor welke danser een bepaald kostuum is, op de zwarte labels staat voor welke zanger de kleding is bedoeld. Ook de hoed is gecreëerd met labels.

In haar handtas en ketting zijn dansende en zingende figuurtjes verwerkt. "Als u goed kijkt, zult u zien dat er overal kenmerken van ballet en dans terugkomen", zei Bussemaker in het NOS Radio 1 Journaal.

Detail van de outfit van Bussemaker

Grote hoed

Lea Bouwmeester, Kamerlid voor de PvdA, draagt een jurk van Michael Barnaart van Bergen met oranje en blauwe accenten. Verder heeft ze gekozen voor een roze hoed van ontwerper Herma Dejong.

"Ik vind het leuk om hoeden te dragen. Helaas is er in Nederland op dat gebied nauwelijks een cultuur. Dit jaar krijg ik een behoorlijke grote hoed met een mooi opslagje. Ik moet wel goed blijven opletten omdat ik een bril draag", zei Lea Bouwmeester tegen het AD. Ze plaatste een foto van haar outfit op Twitter.

Tweede Kamerlid Marianne Thieme

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren draagt een herenhoed. Op de rand van de hoed staat zo'n tien keer achter elkaar het woord 'man'. Ze maakt een statement tegen de naar haar idee scheve man-vrouwverhouding in de Haagse politiek.

De bovenkant van de hoed van Marianne Thieme

Bovenop de hoed is het mannelijke seksesymbool geborduurd. Van de zestien fracties die dit moment de Tweede Kamer vormen, heeft alleen de Partij voor de Dieren een vrouwelijke fractievoorzitter. Thieme vindt dat dat anders zou moeten.

 • Twitter/ Vera Bergkamp
  Tweede Kamerleden Pia Dijkstra en Vera Bergkamp (D66)
 • ChristenUnie
  Carla Dik (ChristenUnie) draagt een jurk met zalmhuid
 • Twitter / Partij van de Arbeid
  De fractie van de Partij van de Arbeid
 • Twitter / Melanie Schultz
  Minister Schultz van Haegen (VVD)
 • Twitter / Ton Elias
  Ton Elias (VVD) en zijn vrouw
 • Twitter / Helma Lodders
  De dames van de VVD
 • Twitter / Ministerie SZW
  Staatssecretaris Jetta Klijnsma met haar man
 • Partij voor de Dieren
  Tweede Kamerlid Marianne Thieme

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl