NOS NieuwsAangepast

Veel zorgen bij Nederlanders over kloof moslims en niet-moslims

Een grote meerderheid van de Nederlanders is bezorgd over groeiende verschillen tussen moslims en niet-moslims. Bijna 70 procent zegt zich zorgen te maken over de kloof tussen deze twee groepen, en 43 procent heeft er zelfs veel zorgen over, komt naar voren uit het Ipsos-onderzoek voor de NOS.

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat de verschillen tussen moslims en niet-moslims de laatste jaren groter zijn geworden. Ook andere tegenstellingen zijn in de ogen van veel Nederlanders gegroeid. Zo vindt 71 procent dat de verschillen tussen arm en rijk zijn gestegen en meent ongeveer de helft dat de tegenstellingen tussen hoog- en laagopgeleiden en tussen oud en jong zijn toegenomen.

Veel zorgen over kloof moslims-niet-moslims

Arm en rijk

Over de tweedeling tussen arm en rijk maken ook veel mensen zich zorgen: bijna twee derde van de Nederlanders vindt dit een zorgelijk probleem. Een op de drie Nederlanders maakt zich er veel zorgen over.

De tegenstellingen tussen laag- en hoogopgeleid en tussen jong en oud worden aanzienlijk minder vaak als problematisch gezien. Slechts 13 procent maakt zich veel zorgen over een groeiende kloof tussen laag- en hoogopgeleiden, en 11 procent over een toenemende tegenstelling tussen jong en oud.

Ipsos vroeg de deelnemers aan het onderzoek ook of ze het afgelopen jaar banger zijn geworden voor een terreuraanslag. Zeventig procent zegt niet banger te zijn geworden, maar ook niet minder bang. 29 procent is wel banger geworden. Bijna niemand is minder bang geworden.

Verder hebben Nederlanders hebben weinig tot geen vertrouwen in de afspraken met Turkije om de vluchtelingenstroom in te dammen. Ruim de helft heeft er geen vertrouwen in, een derde heeft er een beetje vertrouwen in, en slechts 1 procent heeft er veel vertrouwen in. De rest weet het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl