Jeroen Dubbeldam met Zenith
NOS SportAangepast

Topruiters zien veiling paarden met angst en beven tegemoet

Het is een treurige week voor topruiter Jeroen Dubbeldam. Zenith, het paard waarmee hij Europees- en wereldkampioen werd, wordt geveild. En iedereen die daar zin in heeft, mag bieden. Het is voor Dubbeldam de keerzijde van het succes.

Zenith is namelijk niet van hem, hij mocht met hem werken dankzij het Springpaarden Fonds Nederland (SFN). Dat fonds zorgt ervoor dat Nederlandse toppaarden niet direct aan het buitenland worden verkocht. Door nieuwe Europese regelgeving moet het fonds stoppen. En daarom worden Zenith en vijf andere toppaarden nu geveild via internet. De instapprijs is 500.000 euro en de veiling duurt tot woensdag 16.00 uur.

Over de manier waarop de paarden worden verkocht zijn met name de ruiters niet enthousiast. Iedereen met interesse en een zak met geld is kandidaat. De ruiters hebben daar moeite mee. Bij wie komt het paard terecht?

Topruiters zien veiling paarden met angst en beven tegemoet

Wout-Jan van der Schans, die in afwachting is bij wie zijn paard Aquila terecht gaat komen, maakt zich zorgen. "Er kan een ruiter of amazone op je paard komen die misschien helemaal geen klik met het paard heeft. Ik hoop dat het na woensdag meevalt en dat ze bij de goede ruiters terecht gekomen zijn."

Bij de presentatie van de veiling, maandag in Nijkerk, was Dubbeldam niet aanwezig. Van der Schans was er wel. Hij begrijpt dat Dubbeldam verstek liet gaan.

"Hij heeft ook in Rio zijn verhaal gedaan, meerdere keren. Ik kan me voorstellen dat het op een gegeven moment genoeg is. Het is een vreemde situatie. Voor ons is het onzeker waar ons paard terecht komt. Dat geeft niet zo'n prettig gevoel."

Wout-Jan van der Schans met zijn paard Aquila tijdens Jumping Amsterdam in 2015

Jacob Melissen is de bedenker en oprichter van het SFN. Ook hij heeft begrip voor de afwezigheid van Dubbeldam. "Als je zulke fantastische prestaties met een paard hebt geleverd, dan kan ik me ongelooflijk goed voorstellen hoeveel pijn het kan doen dat hij dat paard kwijtraakt."

Hoeveel is Zenith waard?

Als het fonds het geld zo hard nodig heeft, waarom is Zenith dan niet verkocht na de wereldtitel dit jaar in Caen? In Rio vielen de prestaties tegen. "Ook het sportief rendement staat hoog in het vaandel bij ons", benadrukt Melissen. "En dat wil zeggen dat we toen in Caen aan Jeroen hebben laten weten: wat er ook gebeurt, tot en met de Spelen in Rio blijft Zenith bij jou."

Het fonds hoopt nu met de veiling van de zes paarden drie miljoen euro op te halen om investeerders terug te kunnen betalen. Je zou denken: dat moet normaal gesproken al lukken met Zenith. Melissen heeft zijn twijfels. "We hopen dat Zenith een substantieel bedrag oplevert, maar ik heb echt geen idee wat het paard waard is. Echt niet."

Waarom het SFN overgaat tot een veiling

Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) werd ooit in het leven geroepen om Nederlandse topspringruiters aan toppaarden te helpen. Investeerders legden een bedrag in waarmee potentiële toppaarden werden aangekocht. Namen als Utasha, Aquila en de grote naam Zenith kwamen voort uit dit initiatief.

Maar in januari van dit jaar werd er een regelverandering doorgevoerd, waardoor de SFN het project moet stoppen. En om de investeerders hun geld terug te kunnen geven moeten de paarden nu dus verkocht worden. Dat gebeurt door middel van een veiling. Bekijk via de onderstaande link de volledige uitleg van de veilig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl