Landhuis Oud Amelisweerd
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Museum Oud Amelisweerd mogelijk toch gered

Het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik wordt mogelijk toch gered. De gemeente Utrecht is eigenaar van het museum en wilde de subsidie schrappen, ondanks een recente miljoeneninvestering. Dat zou sluiting betekenen.

Maar politieke partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen zoeken naar een oplossing. Opmerkelijk is dat het museum pas nog een belangrijke Europese prijs won, mede dankzij hulp van diezelfde gemeente.

Oud Amelisweerd kreeg in april de Europa Nostra Prijs, de belangrijkste Europese prijs voor goed beheer en gebruik van cultureel erfgoed. Het MOA kreeg lof van de jury voor de bijzondere manier waarop het landhuis Oud Amelisweerd is gerestaureerd en herbestemd. In het museum hangt onder meer werk van kunstenaar Armando.

Positief advies

De commissie die de subsidie-aanvragen onderzocht gaf een positief advies over de aanvraag van Oud Amelisweerd. Toch willen burgemeester en wethouders die subsidie schrappen. Verschillende partijen in de Utrechtse raad zijn daar niet blij mee, schrijft RTV Utrecht.

De grootste coalitiepartij, D66, wil dat het college met alternatieve scenario's komt voor het pand, bijvoorbeeld middels een huurverlaging voor het museum. In dat laatste geval komt het geld niet uit het budget voor cultuur, maar dat voor onroerend goed. De Utrechtse VVD vindt dat de gemeente Bunnik over de brug moet komen.

Advertentie via Ster.nl