AFP

Nu het staakt-het-vuren in Syrië op losse schroeven staat, is de kans klein dat het VN-hulpkonvooi dat al dagen staat te wachten op korte termijn nog in Aleppo zal aankomen. De twintig vrachtwagens staan al ruim een week te wachten aan de Turks-Syrische grens op toestemming om naar Aleppo te rijden.

Een hoge VN-functionaris spreekt van een deceptie. "Ik ben bedroefd en teleurgesteld dat het konvooi nog steeds niet naar Aleppo is vertrokken. In het oosten van de stad zitten nog altijd 275.000 burgers vast tussen de strijdende partijen. Ze hebben geen voedsel, water of geneesmiddelen."

Castello Road

Het konvooi wacht op toestemming van de Syrische regering om te vertrekken. Die toestemming zou pas komen als de strijdende partijen zich hebben teruggetrokken uit het gebied rond Castello Road, de belangrijke toegangsweg tot Oost-Aleppo. De hoop was dat het bestand, dat vorige week maandag inging, de weg vrij zou maken voor het hulpkonvooi. Zover kwam het vooralsnog niet.

Ook een woordvoerder van de Syrische rebellen geeft het hulpkonvooi weinig kans van slagen. "Nu de wapenstilstand lijkt te mislukken, is er geen hoop meer. Elke dag was er opnieuw uitstel. We moeten maar zien of het er ooit nog van gaat komen."

STER reclame