'We hebben de beste cast die ooit is samengesteld'

Game of Thrones is de grote winnaar geworden van de Emmy Awards. De serie won in twaalf categorieën, waaronder Beste Dramaserie, Regie, Script en enkele prijzen voor technische categorieën die eerder al waren bekendgemaakt. De belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen werden vannacht uitgereikt in Los Angeles.

Vorig jaar won Game of Thrones ook al in de categorie Beste Dramaserie. Daarmee komt het totaal op 38 Emmy Awards, eentje meer dan het record van de comedy Frasier. In de serie van HBO hebben de Nederlandse acteurs Carice van Houten en Michiel Huisman vaste rollen.

Ook de Amerikaanse versie van de talentenjacht The Voice won opnieuw een Emmy, deze keer in de categorie Beste Reality-competitie. Drie jaar geleden won het programma van John de Mol ook al een Emmy.

Veep

De comedyserie Veep viel ook in de prijzen en won onder meer in de categorie Beste Comedyserie. Actrice Julia Louis-Dreyfus, die de hoofdrol speelt, won in de categorie Beste Comedy-actrice. Het was voor Louis-Dreyfus de zesde Emmy in die categorie en dat is een record. In haar speech droeg zij de prijs op aan haar vader, die afgelopen vrijdag overleed. 

Meerdere winnaars maakten van de gelegenheid gebruik om kritiek te uiten op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Zo bood Louis-Dreyfus haar excuses aan omdat haar show Veep, over de Amerikaanse politiek, de grens tussen komedie en politiek vervaagde. 

Presentator Jimmy Kimmel hield de tv-show The Apprentice verantwoordelijk voor de opkomst van Trump, waarop de aanwezige producent Mark Burnett door het publiek schertsend werd uitgefloten. 

De Emmy's zijn de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen. Ze zijn vergelijkbaar met de Oscars in de filmwereld.

De belangrijkste Emmy's

Beste dramaserie Game of Thrones
Beste comedy Veep
Beste acteur drama Rami Malek (Mr. Robot)
Beste acteur comedy Jeffrey Tambor (Transparent)
Beste actrice drama Tatiana Maslany (Orphan Black)
Beste actrice comedy Julia Louis-Dreyfuss (Veep)
Beste realityshow The Voice
Beste tv-film Sherlock: the abominable bride

STER reclame