NOS SportAangepast

Paralympische Spelen in Rio de Janeiro afgesloten

De Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zijn officieel gesloten. Met een kleurrijke en feestelijke ceremonie in het beroemde voetbalstadion Maracanã nam de stad afscheid van een lange Braziliaanse sportzomer.

Norbruis draagt Nederlandse vlag Maracanã binnen

In de stromende regen betrad wielrenster Alyda Norbruis, winnares van twee gouden en een bronzen medaille in Rio, het beroemde stadion met de Nederlandse driekleur.

Ook was er een rol weggelegd voor zitvolleybalster Elvira Stinissen, die herkozen is als lid van de paralympische atletencommissie.

Craven dankbaar voor 'carnaval van sport'

Voordat Sir Philip Craven, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité, de Paralympische Spelen officieel besloot, stond hij stil bij het overlijden van de Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad.

IPC-voorzitter Craven bedankt Rio voor 'carnaval van sport'

Craven, bedankte de bevolking van Rio voor de steun en sprak van 'de Spelen van het volk'. Na de tegenvallende bezoekersaantallen van de Olympische Spelen bestond de vrees dat de paralympiërs op weinig belangstelling zouden kunnen rekenen. Mede dankzij de lage toegangsprijzen bleek die vrees ongegrond.

"Jullie luidruchtige steun heeft gezorgd voor een carnaval van sport", aldus Craven, die eindigde met het zingen van een Braziliaans volksdeuntje.

Paralympische vlam in Rio gedoofd

De geste van Craven werd met enthousiasme ontvangen door het Braziliaanse publiek, maar het zingen ging Ivete Zangalo toch iets beter af. Op de melancholische klanken van de Braziliaanse superster werd de paralympische vlam gedoofd.

Daarmee kwam ook een einde aan het sportsprookje dat Rio de Janeiro ruim een maand in zijn greep hield.

Tokio 2020

De volgende Paralympische Spelen worden gehouden in 2020 in Tokio. In 1964, het jaar waarin de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad plaatsvonden, werd voor het eerst gebruikgemaakt van de naam Paralympische Spelen.

Rio draagt paralympische vlag over aan Tokio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl