NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: serieus kijken naar aanpassing van eigen risico

Van Rijn: eigen risico mag geen belemmering zijn voor zorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) vindt dat serieus gekeken moet worden naar het eigen risico in de zorg. Het eigen risico mag nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben, zei Van Rijn in het televisieprogramma Buitenhof.

Zo'n 5 procent van de Nederlanders vindt dat ze het eigen risico van 385 euro echt niet kan betalen, zo bleek de afgelopen week uit een onderzoek van TNS NIPO. De oppositiepartijen SP, GroenLinks en PVV willen het eigen risico afschaffen.

Van Rijn kan zich voorstellen dat het eigen risico een probleem is voor mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn. Hij wil daarom over aanpassingen nadenken. Maar met de betalingen voor het eigen risico dragen burgers direct vier miljard euro bij aan de totale kosten van de zorg. Als je dat schrapt, moet dat gat worden gedicht.

"Dan kun je zeggen: nou dan betalen we allemaal meer belasting of we betalen allemaal meer premie, omdat we dat eerlijker vinden. Nou, dat is een van de varianten die we denk ik heel goed moeten bekijken", zegt Van Rijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl