Een spandoek als steunbetuiging voor Patrick Lodewijks
NOS VoetbalAangepast

'Wij zijn vechters, wij heten Lodewijks'

De topper tussen PSV en Feyenoord is een bijzondere wedstrijd voor Patrick Lodewijks. Hij speelde voor beide clubs en ging na zijn carrière direct aan de slag als keeperstrainer bij de Rotterdammers.

Een kleine anderhalf jaar geleden werd Lodewijks' wereld inktzwart toen zijn vrouw Yvonne om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Hij bleef nog een jaar bij Feyenoord en maakte deze zomer de overstap naar Everton. Hij is in Liverpool keeperstrainer onder hoofdcoach Ronald Koeman. De twee werken in dezelfde rolverdeling als eerder bij Feyenoord.

Verslaggever Joep Schreuder zocht Lodewijks op in Engeland en sprak met hem over de zware periode in zijn leven.

Lodewijks: het gaat beter, maar veel slechter kon het ook niet

De wond die ontstond na het verlies van zijn echtgenote, is bij Lodewijks nog niet geheeld. Het is een wond die waarschijnlijk ook nooit meer helemaal zal verdwijnen. "Het gaat beter dan het geweest is, maar heel veel slechter kon het ook niet", zegt Lodewijks tegen Schreuder.

Moest je even weg uit Nederland?

"Nou ja, daar ben ik over na gaan denken toen Ronald (Koeman, red.) mij belde. Ik had nog niet het gevoel dat ik klaar was bij Feyenoord, maar het was uiteindelijk misschien wel goed om een nieuw start te maken."

"Daarbij komt ook dat mijn meiden zeiden: pap, je hebt altijd graag in het buitenland willen werken, nu krijg je de kans. Wij vinden dat je het moet doen. Dat heeft wel een rol gespeeld in mijn beslissing. Bovendien mag je een kans om in de Premier League te werken niet zomaar laten schieten. Dat heb ik dan ook niet gedaan."

Is werk een afleiding?

"De ene keer wel, de andere keer niet. Het drukke programma hier zorgt er wel voor dat je gefocust moet blijven. Dus in die zin is werk een afleiding, ja."

11 mei 2015 een minuut stilte voor het overlijden van de vrouw van Patrick Lodewijks

Krijgt de plotselinge dood van je vrouw een plek? Heelt tijd de wonden?

"Nee, een plek krijgt het nooit. Waar is die plek, denk ik dan? Het is meer dat je moet leren leven met het feit dat het zo is."

Je leert ermee omgaan.

"Nou, ook niet altijd."

Heb je pech gehad, voelt je dat zo?

"Ja... nou ja. Ik weet niet of ik het zo kan omschrijven. Het is me overkomen. Nou, het is niet mij overkomen, het is haar overkomen. Vervolgens heeft dat een enorme impact op mij en onze kinderen en op familie en vrienden."

Je hebt best veel steunbetuigingen gehad van supporters van Feyenoord. Hoe voelde dat voor jou?

"Dat helpt. Niet alleen steun van Feyenoord, maar ook van PSV'ers. Ik ben ook echt een keer van plan om, als de tijd geschikt is, naar Feyenoord te gaan om de mensen gedag te zeggen en de supporters te bedanken voor de steun in mooie tijden maar ook in tijden dat het heel moeilijk voor ons was."

Het is klote om het erover te hebben, maar is het ergste achter de rug? Ik vind dat je er monter uitziet?

"Nou ja, ik weet dat het beter met me gaat dan het geweest is. Je moet, je hebt geen keuze, je moet verder. Dat hebben we met z'n allen gedaan, dat gaat nog met vallen en opstaan. Maar ik heb altijd gezegd: wij zijn vechters, wij heten Lodewijks."

  • ANP
    April 2002: Patrick Lodewijks neemt afscheid na vier seizoenen afscheid van PSV
  • ANP ProShots
    November 2004: Lodewijks bokst de bal weg voor de neus van Klaas-Jan Huntelaar
  • ANP ProShots
    April 2006: Lodewijks in discussie met Ron Vlaar
  • ANP ProShots
    November 2011: Lodewijks als keeperstrainer bij een wedstrijd in De Kuip

Vanmiddag kijkt Lodewijks met veel interesse naar de topper in de eredivisie tussen PSV en Feyenoord. Lodewijks speelde vier jaar voor PSV, voor hij in de zomer van 2002 naar Feyenoord vertrok. Daar speelde hij tot 2008, om er meteen daarna keeperstrainer te worden.

Dat de geboren Eindhovenaar Lodewijks intussen Feyenoorder geworden is, vindt hij dan ook logisch. "Als je er veertien jaar werkt, gaat een club in je hart zitten, dat is zeker bij Feyenoord het geval. Maar PSV gaat ook niet zomaar weg. Daar zat ik als kleine jongen met mijn opa en mijn ouders op de tribune. Het zijn de twee clubs die het dichtst bij me zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl