Ötzi AFP

Ongeveer een miljoen Europeanen zijn verwant aan de prehistorische ijsmummie Ötzi. Volgens expert Albert Zink gaat het vooral om bewoners van afgelegen gebieden als Corsica en Sardinië, waar eeuwenlang weinig invloed van buitenaf was.

Uit dna-onderzoek bleek vijf jaar geleden al dat de verwanten van Ötzi in de vrouwelijke lijn zijn uitgestorven. Bij ongeveer 0,1 tot 0,001 procent van alle Europeanen is dna uit de mannelijke lijn te vinden. Dat kan betekenen dat zij afstammen van Ötzi of van een mannelijk familielid als zijn vader of oom. 

Eerder waren na dna-onderzoek al 22 Oostenrijkers gevonden die verre familie zijn van Ötzi. Onder hen is een vijftiger uit Oostenrijk, Simon Gerber, die net als Ötzi ook een koemelkallergie heeft.

Reconstructie van Ötzi AFP

Morgen is het 25 jaar geleden dat Ötzi werd gevonden. Ter ere daarvan komen experts bijeen voor een conferentie in het Italiaanse Bolzano, waar het lichaam wordt bewaard.

De toeristen die Ötzi in 1991 ontdekten, dachten in eerste instantie dat ze een verongelukte skiër hadden gevonden. Al snel bleek echter dat het om een 5000 jaar oud lijk ging.

Ötzi moet, toen hij zo'n 46 jaar oud was, zijn gedood door een pijl in zijn rug; de punt daarvan werd pas in 2001 gevonden in het lichaam. Doordat hij in het ijs terechtkwam, bleef zijn lichaam grotendeels bewaard.

Tatoeage

In de loop der jaren heeft het lijk veel prijsgegeven over hoe de prehistorische mens leefde. Zo bleek hij tatoeages te hebben (terwijl men aannam dat dat een jongere, Aziatische uitvinding was), vertelde zijn maaginhoud meer over het dieet van toen en werd door dna-onderzoek meer duidelijk over zijn kleren.

Ötzi wordt tegenwoordig in een speciale vitrine bewaard in het Archeologiemuseum van Zuid-Tirol, dat jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers trekt. 

STER reclame