1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SportAangepast

Basketballers na pak slaag niet naar EK

Oranje niet naar EK basketbal door zware nederlaag tegen Duitsland

De Nederlandse basketballers hebben zich niet voor de tweede keer op rij voor het EK weten te plaatsen. In Leiden ging Oranje in de laatste kwalificatiewedstrijd hard onderuit tegen Duitsland: 51-82. Daarmee glipte het bijna zekere EK-ticket Oranje door de vingers.

Bij een overwinning was Nederland zeker geweest van het EK, maar ook bij een nederlaag had de ploeg zich nog als een van de vier beste nummers twee kunnen kwalificeren. Op basis van de uitslagen in de andere groepen had Oranje zelfs met zeventien punten verschil mogen verliezen.

Duitsland - als nummer een van de groep verzekerd van kwalificatie - toonde alleen geen enkel mededogen en stapte met bijna de dubbele marge van het veld.

Vorige week had de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren nog gestunt tegen Duitsland in de uitwedstrijd. Nu was Duitsland veel minder nonchalant en had Nederland de grootste moeite de basket te vinden.

Oranje maakte slechts tien punten in het tweede kwart en elf in het derde. In het vierde kwart kwam Oranje van 25 punten nog terug tot 15, maar daarna liep het verschil weer snel op en spatte de EK-droom van de ploeg uiteen.

Van Helfteren: dit is heel zuur en triest

"Dit is heel zuur en triest", zei bondscoach Toon van Helfteren. "Zeker omdat we ook met een kleine nederlaag naar het EK waren gegaan."

"We zijn beroerd begonnen tegen Oostenrijk. Vervolgens hebben we ons op fantastische wijze in een goede uitgangspositie gemanoeuvreerd en dan spelen we misschien nog slechter dan dat we tegen Oostenrijk deden."

Dat was voor een deel ook de verdienste van Duitsland. "Ze verdedigden heel goed en hielden ons uit de wedstrijd", vond Oranje-speler Roeland Schaftenaar. "Dit doet veel pijn. Je moet er veel voor opgeven en dat je het dan net niet redt is gewoon kloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl