NOS NieuwsAangepast

AIVD: terreurdreiging hoogste in vijf jaar

De dreiging van terreuraanslagen is in jaren niet zo groot geweest, zegt Rob Bertholee, baas van de veiligheidsdienst AIVD in de Volkskrant. Om aanslagen te voorkomen, wil Bertholee meer privacy-gevoelige maatregelen kunnen nemen.

Details geeft hij niet. Hij zegt dat het gevaar meervoudig is en onder meer komt van getraumatiseerde terugkeerders uit Syrië en Irak, die opgaan in de gemeenschap om later toe te slaan. Ook mensen die zich via sociale media laten inspireren vormen een gevaar.

Minder privacy

"De dreiging is nog nooit zo groot geweest sinds ik hier vijf jaar geleden hoofd van de dienst werd. Sinds eind 2012 zag ik het aantal uitreizigers toenemen. Nu zijn het er 260. Als je bij IS zit, ben je betrokken bij geweld, dat geldt voor iedereen. Kijk naar de recente aanhouding van vrouwen in Parijs. Ook zij zijn bereid aanslagen te plegen'', stelt Bertholee.

Dieper ingaan op de aard van de dreiging kan Bertholee niet omdat dat het inlichtingenwerk teniet zou kunnen doen. Hij vindt dit frustrerend.

Versleuteling

Om de strijd beter aan te kunnen gaan, wil Bertholee dat zijn dienst versleuteling van chatapplicaties altijd ongedaan kan maken. Frankrijk en Duitsland willen de versleuteling beperken, het Nederlandse kabinet niet omdat de versleuteling miljoenen gebruikers ook veiligheid biedt.

Dat de privacy in het geding kan komen, moet volgens Bertholee op de koop toe worden genomen. "Dan moet je accepteren dat je veiligheid inlevert. Dan moet je je dus afvragen hoeveel veiligheid is privacy je waard?"

Achterdeurtje

De belangrijkste man van de AIVD vindt naar eigen zeggen bescherming van privacy ook belangrijk "maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag? Als zij weten dat zij hebben toegestaan dat zoiets gebeurd is?"

Begin dit jaar besloot het kabinet de versleuteling van data niet te beperken. Er is dus geen wettelijke ruimte om een 'achterdeurtje' in te bouwen in bijvoorbeeld chat-apps. Minister Van der Steur schreef aan de Kamer dat encryptie heel belangrijk is om communicatie van burgers en bedrijven te beschermen.

Een ruime Kamermeerderheid steunde dit besluit van het kabinet. De oproep van Bertholee brengt daar voor PvdA-Kamerlid Recourt geen verandering in. Hij snapt de oproep, maar wijst erop dat politici meer belangen moeten afwegen. De regeringspartij blijft voor encryptie zonder een achterdeurtje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl