Arthur del Prado (november 2006) Hollandse Hoogte

ASM-oprichter Arthur del Prado overleden

time icon Aangepast

In zijn woonplaats Bilthoven is ASM-oprichter Arthur del Prado overleden (84). Hij is vorige week vrijdag al gestorven, maar zijn familie heeft dat pas vandaag via overlijdensadvertenties in de kranten bekend gemaakt. De Prado was een grondlegger van de productie van computerchips. Hij richtte in 1964 ASM op, waaruit ASMI en ASML voortkwamen.

De in Nederlands-Indië geboren Del Prado studeerde onder meer economie en bedrijfskunde. In Amerika, waar hij aan Harvard studeerde, kwam hij in aanraking met de opkomende chipindustrie. Hij bracht de chiptechnologie naar Europa en richtte er in 1964 een bedrijf voor op, Advanced Semiconductor Materials (ASM).

ASM bracht 'chipbakovens' op de markt, machines voor de productie van computerchips. Later ging hij ook machines maken voor de behuizing en assemblage van chips. Hij bouwde ASM uit tot een internationaal bedrijf (ASMI), met vestigingen in onder meer de VS, China, Japan, Maleisië en Singapore. Tot 2008 zou Del Prado leiding geven aan ASMI.

In 1984 richtte ASMI in een joint-venture met Philips ASML op, dat in 1995 als zelfstandig bedrijf naar de beurs ging. ASML groeide uit tot het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf en werd wereldleider bij de bouw van machines die chips kunnen maken. 

STER Reclame