Collectie Boijmans

Een team van specialisten van het Rijksmuseum heeft tijdens de voorbereiding van een tentoonstelling over Hercules Segers zes nieuwe schilderijen ontdekt van de zeventiende-eeuwse kunstenaar. Werk van Segers is zeer zeldzaam. Tot de vondst schreven kunsthistorici tien tot twaalf schilderijen aan de schilder en graficus toe. Het totaal aantal bekende werken van Segers staat nu op zestien schilderijen en twee olieverfschetsen.

Drie van de gevonden schilderijen waren nog niet eerder te zien. Het gaat om Weg in het bos, Panoramalandschap met een stad aan een rivier en Panoramalandschap met twee torens. De werken waren in privébezit. 

Twee andere schilderijen waren al eerder in verband gebracht met Segers, maar kunnen nu ook definitief aan hem worden toegeschreven. Behalve de schilderijen, ontdekte het team ook twee nieuwe prenten van de kunstenaar.

Klein oeuvre

Directeur van het Rijksmuseum Taco Dibbits zegt dat het zelden voorkomt dat er zes schilderijen worden toegevoegd aan zo'n klein oeuvre. "Het is echt fantastisch dat we zo veel volstrekt onbekend werk van deze vernieuwende kunstenaar uit de Gouden Eeuw kunnen laten zien", zegt Dibbits.

Segers had een eigen techniek voor zijn ets- en prentkunst. Kunsthistorici noemen hem een pionier op het gebied van kleurendruk. Rembrandt bezat acht schilderijen van zijn hand.

Tussen 7 oktober en 8 januari 2017 is een compleet overzicht van het werk van Segers te bekijken in het Rijksmuseum. De tentoonstelling bestaat uit 18 schilderijen, 110 afdrukken en 54 prenten. Na 8 januari reist de verzameling naar het Metropolitan Museum of Art in New York.

STER reclame