In een printshop worden lege cartridges bijgevuld met inkt
NOS NieuwsAangepast

'HP-printers accepteren geen huismerk-inkt meer'

Er zijn problemen met printers van het merk HP. Consumenten melden op sociale media en aan de NOS dat apparaten van HP sinds dinsdag geen inkt meer accepteren van andere - meestal goedkopere - merken.

In een brief aan klanten laat 123inkt.nl - een concurrent van HP die vooral merkloze inkt verkoopt - weten dat waarschijnlijk via internet een update naar alle printers is gestuurd, waardoor ze van het ene op het andere moment alleen nog op HP-inkt werken. Bij gebruik van andere cartridges meldt het apparaat 'technische storing'.

"Daarmee lijkt het erop dat HP mensen probeert te dwingen de dure inkt van HP te kopen", zei de boze consument Martijn in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik vind het hondsbrutaal dat ze op deze manier inbreken op de werking van een printer bij mij thuis."

Het probleem speelt niet alleen in Nederland. Een andere gebruiker meldt dat in Portugal hetzelfde gebeurt: "HP speelt de vermoorde onschuld, maar enkele weken geleden is hier in Portugal hetzelfde gebeurd. Het is dus geen toeval, maar een doelbewuste actie. Probleem hier is dat er geen sterke consumentenorganisaties zijn om het teruggedraaid te krijgen."

Reactie HP

HP wil niet reageren tegenover de NOS. Klanten die de HP-helpdesk bellen, krijgen wél een verklaring: "Dit is onze schuld. Ik ga daar gewoon eerlijk over zijn", zegt een medewerker van de helpdesk. "Wij hebben een update uitgevoerd bij printers, afgelopen dinsdag, waarbij iets gruwelijk mis is gegaan."

Volgens de helpdesk is er nieuwe software op alle printers gezet: "Puur alleen maar om wat kleine foutjes uit de machine te halen. En nog wat andere dingen te regelen. Op de een of andere manier is dit het resultaat geweest. Dat is absoluut niet de bedoeling. Het wordt ook teruggedraaid."

600 euro

Fabrikanten van printers verdienen hun geld niet met de apparaten zelf - voor 100, 150 euro kan de consument al een printer kopen - maar vooral met de verkoop van de inktcartridges. Zo vraagt HP voor 50 milliliter inkt zo'n 30 euro. Omgerekend betaal je dus voor een liter inkt een slordige 600 euro. Veel huismerken zijn tientallen procenten goedkoper.

Frustratie

De Consumentenbond begrijpt de frustratie bij gebruikers. "Inkt lijkt soms wel vloeibaar goud." Maar helaas voor de consument: wat HP doet, is toegestaan. "Een fabrikant is niet verplicht om ervoor te zorgen dat onderdelen van andere merken passen of bruikbaar zijn op hun apparaat."

De woordvoerder refereert aan een andere zaak, de koffie-cupjes van Nespresso. Bekend is dat er bij gebruik van goedkope cupjes soms storingen optraden bij het Nespresso-apparaat. Later werden die problemen overigens verholpen. "Het blijft een soort kat-en-muis-spel tussen A-merken en huismerken. Fabrikanten zitten natuurlijk ook niet stil en ontwikkelen producten verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl