ANP

Piek in kindontvoeringen in de zomervakantie

tijd van publicatie

Het aantal meldingen van kindontvoeringen is in de zomervakantie flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een voorlichtingscampagne van de overheid, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering.

In de zomervakantie zijn 34 meldingen gedaan van Nederlandse kinderen die door een van de ouders werden ontvoerd naar het buitenland. In 2015 ging het om 25 en in 2014 om 19 kinderen.   

Moeder

"Er is duidelijk sprake van een stijging in de zomer en daar maken wij ons zorgen over", zegt directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering, Coşkun Çörüz. De meeste kinderen zijn ontvoerd naar Spanje, Rusland en Turkije. In meer dan de helft van de gevallen is de moeder de ontvoerende ouder. 

In de zomervakantie is er een duidelijke piek, maar volgens Çörüz daalt het aantal kindontvoeringen over het hele jaar gezien wel. De marechaussee is extra alert en controleert alleen-reizende ouders met een kind extra.

Leerplichtambtenaar

Van de 34 kinderen die in de zomer werden ontvoerd, waren er 25 leerplichtig.  

Volgens Çörüz moeten de regels worden aangepast. Dan hoeven ouders na de ontvoering van hun kind niet ook nog eens veel energie te steken in gesprekken met de leerplichtambtenaar om tekst en uitleg te geven. 

STER Reclame