SP-leider Roemer en GroenLinks-leider Klaver op het Binnenhof NOS

SP en GroenLinks hebben een gezamenlijk plan om de laagste inkomens er enkele honderden euro's per jaar op vooruit te laten gaan. De linkse oppositiepartijen willen een belastingvoordeel voor de hogere inkomens terugdraaien en dat geld gebruiken voor ondersteuning van de laagste inkomens.

Vorig jaar zijn de belastingschijven zo veranderd dat mensen met een hoger inkomen minder snel in het hoogste tarief terecht komen. SP-leider Roemer noemt dat een bonus, die hij nu weer wil terugdraaien.

"Dat levert 2,5 miljard euro op, die we gaan besteden aan belastingvoordelen voor mensen met lage inkomens. Gewoon eerlijk delen." Volgens Roemer gaan inkomens vanaf 60.000 euro inleveren. De echte minima kunnen er 500 euro per jaar op vooruit gaan.

De PvdA zegt dat ze voor eerlijk delen is, maar ik heb niets aan mooie praatjes

Emile Roemer (SP)

GroenLinks-leider Klaver wil goedmaken wat er volgens hem de afgelopen jaren verkeerd is gegaan. "Door het kabinetsbeleid zijn de hoge inkomens er meer dan 3000 euro op vooruitgegaan en lage inkomens maar 500. Dat vind ik geen goede verdeling."

SP en GroenLinks hopen op een meerderheid voor hun plan tijdens de Algemene Beschouwingen, direct na Prinsjesdag. Ze rekenen daarbij nadrukkelijk op de steun van regeringspartij PvdA. Roemer: "De PvdA zegt dat ze voor eerlijk delen is, maar ik heb niets aan mooie praatjes".

Klaver richt zich op alle partijen die zeggen dat ze de ongelijkheid willen bestrijden. "Ook D66 en zelfs het CDA, als je dat echt meent: doe met ons mee!"

Gezamenlijk plan SP en GroenLinks

STER reclame