Edward Snowden tijdens een video-persconferentie eerder deze week
NOS Nieuws

Amerikaanse commissie veegt vloer aan met Edward Snowden

De inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft in een rapport Edward Snowden scherp veroordeeld. Volgens de commissie is hij geen klokkenluider en zijn de meeste van de documenten die hij heeft gestolen defensiegeheimen die niks te maken hebben met privacy.

Snowden werkte voor de inlichtingendienst CIA en voor de veiligheidsdienst NSA. Drie jaar geleden vluchtte hij naar Hongkong en daarna naar Rusland. Hij speelde toen NSA-documenten over binnenlandse programma's naar aanleiding van de aanslagen op 9/11 door naar journalisten. Dat leidde wereldwijd tot opschudding.

Verraad

Volgens het rapport van de commissie heeft Snowden zijn voormalige collega's en het Amerikaanse volk in gevaar gebracht. Commissievoorzitter Nunes sprak van verraad.

Snowden heeft "geheimen prijsgegeven die de Amerikaanse troepen in het buitenland in gevaar hebben gebracht en geheimen die van belang zijn voor de verdediging tegen terroristen en natiestaten", staat in het rapport.

Pardon

Eerder deze week deden enkele mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, tijdens een persconferentie in New York een beroep op president Obama. Ze vroegen om een presidentieel pardon voor Snowden. Het Witte Huis heeft dat verzoek afgewezen.

Tijdens de bijeenkomst sprak Snowden vanuit Moskou de journalisten toe via een video-verbinding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl