Vanaf maart niet opnieuw inchecken op Valleilijn

De Valleilijn ANP

Vanaf volgend jaar maart hoeven treinreizigers niet opnieuw in te checken als ze overstappen van de NS op de Valleilijn of andersom. Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

De NS en Connexxion, het bedrijf achter de Valleilijn, wilden al eerder een proef doen met enkelvoudig inchecken, maar dat werd toen tegengehouden door de Autoriteit Consument en Markt. 

Die vond dat er te veel werd samengewerkt en gaf alleen toestemming als de pilot na een jaar zou worden teruggedraaid. Volgens de staatssecretaris is dat niet alleen erg duur voor de vervoerders, maar zorgt het ook voor ergernis bij de reizigers.

Factuur achteraf

De ov-bedrijven werken daarom aan een alternatief waarbij reizigers zich met een ov-chipkaart en een mobiele telefoon kunnen registreren bij een derde partij, schrijft RTV Utrecht. Die partij beheert de gegevens van de reizigers, NS en Connexxion krijgen daar geen inzage in. De overstappassagiers van de Valleilijn krijgen achteraf een factuur.

Reizigers tussen Amersfoort en Ede-Wageningen moeten nu nog eerst uitchecken en daarna snel weer inchecken. Dat zijn veel handelingen die regelmatig tot problemen leiden. Het nieuwe systeem moet daar een einde aan maken. Omdat er nog veel vragen over de consequenties van het systeem zijn, moeten overstapreizigers tot maart dubbel blijven in- en uitchecken. 

Dit is een artikel van

STER Reclame