Ruimtelab Tiangong 2 werd vanuit ruimtevaart Jiuquan in de Gobiwoestijn gelanceerd
NOS Nieuws

China lanceert raket met ruimtelaboratorium

China heeft een tweede ruimtelaboratorium gelanceerd vanaf ruimtevaartcentrum Jiuquan in de Gobiwoestijn. Het lab, Tiangong 2, wordt met een raket in een baan om de aarde gebracht. De vlucht is een voorbereiding op de bouw van een Chinees ruimtestation dat in 2022 klaar moet zijn.

Volgende maand moet het ruimteschip Shenzhou 11 worden gelanceerd, waarmee twee astronauten naar het lab worden gebracht. Zij blijven dan een maand aan boord van het laboratorium. Tiangong 2, dat Hemels Paleis betekent, wordt gezien als een eerste stap naar een Chinese missie naar Mars.

Internationaal ruimtestation ISS moet volgens de planning tot 2024 gebruikt worden. China zou daarna het enige land zijn dat een permanente post in de ruimte heeft.

Marsmissie in 2020

Het eerste Chinese ruimtelaboratorium, Tiangong 1, wordt sinds dit jaar niet meer gebruikt. Drie ruimteschepen meerden aan bij dat lab.

In 2003 voerde China voor het eerst een bemande ruimtemissie uit. Het was daarmee het derde land na Rusland en de Verenigde Staten dat zelfstandig een ruimtereis met bemanning uitvoerde.

Uiterlijk in 2020 wil China een onbemande missie naar Mars realiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl